Milan Urošević : Država namenila značajna finansijska sredstva za rešavanje decenijskih ekoloških problema u Kragujevcu

Povodom okvirnog sporazuma o zajmu sa Bankom za razvoj Saveta Evrope, koji će se danas naći pred poslanicima Skupštine Srbije, izjavu za javnost dao je narodni poslanik SPO-a iz Kragujevca Milan Urošević. Izjavu prenosimo u celosti :

„Narodna skupština danas razmatra okvirni sporazum o zajmu sa Bankom za razvoj Saveta Evrope, kojim će se finansirati izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Kragujevcu.

Ovim sporazumom predviđeno je da 67 odsto investicije bude finansirano zajmom kod Banke za razvoj Saveta Evrope, 16 odsto sredstvima Evropske investicione banke, 13 odsto iz subvencija Evropske unije – iz pretpristupnih fondova.

Ukupni troškovi programa, koji podrazumeva izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, (PPOV) u Kragujevcu, Čačku i Nišu, kao i povezivanje sanitarnih mreža u zemlji, ali i unapređenje sistema vodosnabdevanja u 60 opština u Srbiji, iznose 300 miliona evra.

Krajnji cilj ovog programa je zaštita kvaliteta vode i smanjenje gubitka voda i vodnih resursa u Srbiji, a usled ugroženosti od klimatskih promena i opšteg zagađenja.

U doba pandemije i zdravstvene krize koja pogađa čitav svet, sve više građana pokazuje interesovanje za pitanje ekologije, a to čini i država uz pomoć partnera iz Evropske unije, koji u značajnoj meri finansijski, ali i stručno, pomažu da ova oblast u dogledno vreme dostigne evropske standarde.

„Kragujevac ima brojne ekološke probleme koji decenijama ugrožavaju zdravlje naših građana – korišćenje fosilnih goriva, ispuštanje otpadnih voda u Lepenicu i njene pritoke, deponija u Jovanovcu samo su deo problema koje moramo ekspresno da rešavamo.

Za Kragujevac je država za ove potrebe namenila ogromna sredstva za investicije u infrastrukturu i zaštitu životne sredine, a ja ću u danu za glasanje sa zadovoljstvom podržati ovaj sporazum koji Kragujevcu, bez sumnje, donosi ne samo bolju ekološku perspektivu, već i značajna finansijska sredstva koja će podići privrednu aktivnost u našem gradu“, izjavio je narodni poslanik Milan Urošević.“

Post Author: Milan

Ostavi komentar