Gradsko veće utvrdilo program Majskih svečanosti

Gradsko veće na sednici održanoj 28. aprila utvrdilo je Program Majskih svečanosti i obeležavanja Dana grada – 6. maja. Program počinje sutra 29. aprila izložbom Udruženja likovnih umetnika Kragujevca u Galeriji „Mostovi Balkana“. Od 4. do 6. maja biće održani tradicionalni Đurđevdanski pesnički susreti, zatim izložbe „Čuvari tradicije“ i „Mostovi na Lepenici“, kao i uručenje nagrada „Ljubica Filipović“.
U ponedeljak 6. maja, biće održana Svečana sednica Skupštine grada na kojoj će laureatima biti uručene Đurđevdanske nagrade. U skladu sa protivepdiemijskim merama, i ove godine izostaće Đurđevdanski dečiji karneval, koji će imati elektronsku verziju na programu Radio televizije Kragujevac. Iz tih razloga i tradicionalni Đurđevdanski koncert biće održan u prepodnevnim satima na pokretnoj bini kroz grad, dok je vatromet sa zgrade Grada previđen u 21 sat.
Do kraja meseca, pored ostalog, biće održana revija pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca „Joakimovi dani“, zatim Noć muzeja, Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ i niz drugih programa.
U okviru programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, Gradsko veće dalo je saglasnost za objavljivanje više javnih poziva. U okviru podsticajnih sredstava za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava to je nabavka nove traktorske priključne mehanizacije, zatim nove opreme za navodnjavanje, nabavku nove opreme za pčelarstvo, podizanje i opremanje plastenika, nabavku novih mašina i opreme za stočarstvo, podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze. Jedna od mera za poljoprivrednike je i sufinansiranje kamate za poljoprivredne kredite za nabavku traktorske priključne mehanizacije, mašina i opreme u stočarstvu, kao i regresiranje reproduktivnog materijala – prvog veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica.

Post Author: Milan

Ostavi komentar