DS : Vlast namerava da ugasi škole u malim naseljenim mestima

Usvojene izmene i dopune Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, predviđaju mogućnost da se vaspitno-obrazovni rad od petog do osmog razreda može organizovati i u kombinovanom odeljenju. To znači da će u školama sa malim brojem učenika, u istom odeljenju sedeti učenici iz čak četiri različite generacije.

„Potpuno je nejasno kako će nastavnici uopšte moći da drže nastavu u kombinovanim odeljenjima. Da li iko može da zamisli situaciju u kojoj nastavnik na istom času predaje gradivo svim učenicima od petog do osmog razreda? Ti razredi imaju različite programe, nastavne predmete, pa čak i različit fond časova istih nastavnih predmeta. Ovakvom nastavom učenicima u manjim sredinama će biti uskraćeno kvalitetno obrazovanje. Shodno tome, bojim se da je krajnji cilj ovakve izmene Zakona – gašenje većine takozvanih područnih škola (isturenih odeljenja matičnih škola),“ mišljenje je Milana Jevtića, člana Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke, i predsednika RO DS za obrazovanje Gradskog odbora u Kragujevcu.
„Većina tih škola su upravo one koje je u davna vremena otvarao nepismeni knez Miloš Obrenović a sada bi da ih gasi i zatvara ova „napredna“ vlast. Demokratska stranka se oštro protivi ovoj nameri Srpske napredne stranke, jer će sela koja već izumiru, bez škola – sigurno biti izbrisana sa karte Republike Srbije. Tada će i strani investitori, poput Rio Tinta, lakše doći do zemlje, jer gde nema škola i obrazovanja – nema ni života“, zaključio je Jevtić.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar