DS: Vlada treba da podrži radnike, ne da ih vređa

Demokratska stranka oglasila se i danas povodom protesta radnika Fijata, koji su iz Kragujevca došli za Beograd i blokirali autoput kod Sava centra.

„Radnici se bore za svoju budućnost, imaju pravo na to i treba ih podržati. Nisam sigurna da li su optužbe Ane Brnabić na njihov račun više smešne ili uvredljive, ali svakako jesu za osudu. Ne treba radnicima Vlada koja će da sastanči sa njima do iznemoglosti, u 101 rundi pregovora, već Vlada koja će da se bori za njih i da im omogući pristojne uslove rada i život u normalnoj državi, u kojoj vladaju zakoni, a ne korumpirani i kriminalni režim. Svi obespravljeni radnici, uključujući i radnike Fijata, mogu da računaju na našu podršku,“ istakla je portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar.

Portparolka demokrata podvukla je i da je od ogromne važnosti da detalji dogovora između države i Fijata budu konačno objavljeni jer ćemo, tek kada javnosti budu dostupni svi detalji ugovora, znati šta radnike u Kragujevcu očekuje u narednim godinama i kako da ih zaštitimo.

Da podsetimo u ime Demokratske stranke i juče se takođe oglasila potparolka Alisa Kockar a saopštenje prenosimo u celosti :

Portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar izjavila je danas da DS pruža punu podršku radnicima Fijata koji su za danas najavili nastavak protesta i blokadu autoputa Kragujevac-Čačak. Izrazila je i zabrinutost što, iako se brojna ljudska prava krše punu deceniju, izostaje solidarnost sa problemima radnika u Srbiji.

„Pred radnike Fijata stavljen je izbor da ostanu bez posla ili da odu u inostranstvo, izbor sa kojim su se do sada suočile hiljade radnika u Srbiji i sa kojim ćemo se tek suočavati u budućnosti. Zbog toga je izuzetno važno pružiti im podršku u njihovoj borbi i insistirati da država preuzme svoj deo odgovornosti za situaciju u kojoj su se našli, ali i tome da se istina čuje i na javnom servisu. Ovo nije izbor pred kojim će se naći ijedan radnik u razvijenoj, evropskoj državi, već je rezervisan za osiromašene, korupcijom i organizovanim kriminalom oslabljene države, države poput Srbije,“ zaključila je Alisa Kockar.

Portparolka demokrata je istakla i da, zajedno sa sindikatima, kao društvo imamo obavezu da se izborimo za poštovanje zakona, kako privatne strane firme ne bi poslovale kao država u državi i kako bi institucije štitile prava i garantovale bezbednost radnika.

„Država mora da preuzme odgovornost, kao i svi oni koji su davali lažna obećanja radnicima. Moramo da stvorimo zajednički front, koji se neće obazirati na to ko za koga glasa ili iz kog je grada, već će biti fokusiran na borbu za bolji položaj radnika, počevši od borbe za plate od kojih zaista može da se dostojanstveno živi pa do pristojnih uslova rada i zaštite na radu. Nadam se da će problem sa kojim se danas suočavaju radnici Fijata biti inicijalna kapisla i da ćemo uskoro zajedno stajati i uz njih, i uz radnike Jure iz Leskovca i uz radnike Lingonga iz Zrenjanina i uz svakog radnika kome su uskraćena radnička prava,“ poručila je Alisa Kockar.

Informativna služba Demokratske stranke

Post Author: Milan

Ostavi komentar