DS peticija „Vratite Tržnicu Kragujevčanima“ naišla na veliki odziv građana

Danas, na platou ispred glavnog ulaza u Tržnicu, Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu organizovao je peticiju pod nazivom “ Vratite Tržnicu Kragujevčanima“.

Čitava akcija naišla je na veliki odziv građana, i za dva sata prikupljeno je oko 150 potpisa, i kako kažu organizatori, povremeno su se stvarali i redovi ispred štanda Demokratske stranke.

Kako ističu Demokrate, ljudi su ogorčeni na gradsku vlast, što je jedan od simbola Kragujevca dovela u ovakvo stanje i što se nemarno odnosi prema nastavku radova i želji Kragujevčana da što pre ponovo mogu da koriste ovaj objekat.

Iz Demokratske stranke najavljuju da će akcija će biti nastavljena i u narednim danima a ukoliko lokalna vlast ne bude imala sluha za zahtev građana, peticija će prerasti u protest.

Povodom peticije izdato je i saopštenje koje prenosimo u celosti :

„Ni posle tri godine od započinjanja radova na objektu Gradske tržnice rekonstrukcija nije okončana, niti se završetak radova nazire. U procesu rekonstrukcije zgrada je oštećena, kada je srušen jedan njen deo, naružena, izgradnjom tzv. „bunkera“, a nakon toga ostavljena i napuštena, te danas predstavlja ruglo u centru grada, prostor za odlaganje smeća i sliku odnosa vlasti prema javnom dobru.

Podsećamo da je zgrada Gradske tržnice sagrađena za godinu dana, od 9. septembra 1928. godine, kada je položen kamen temeljac, do novembra 1929. godine, kada je predata Kragujevčanima na upotrebu. Predstavlja arhitektonski biser Kragujevca i najstariju tržnicu u našem gradu. Pozicionirana je u centralnom delu Miloševog venca, proglašena spomenikom kulture i kao takva je deo gradskog, ali i regionalnog i nacionalnog kulturnog identiteta.

Umesto da služi za afirmaciju i promociju autentičnih prehrambenih proizvoda šumadijskog kraja, turističku atrakciju, mesto okupljanja građana, poljoprivrednih proizvođača, ali i poslovnog sveta zainteresovanog za ulaganje u ovu oblast, pa samim tim i jednu vrstu oslonca u ekonomsko-poljoprivrednom razvoju, ovo je danas prostor koji se zaobilazi u širokom luku, okružen rupama, raspuklim asfaltom i trotoarom, zatrpan šutom i raznim vrstama otpada.

Takođe, ovakvim nemarnim i neodgovornim postupanjem lokalne vlasti, ugrožena je egzistencija većeg broja pijačnih prodavaca i njihovih porodica, čiji prihodi direktno zavise od rada i funkcionisanja Tržnice, a koji su prinuđeni da se za opstanak, svih ovih godina, bore prodajući poljoprivredne proizvode u okolnim uličicama, u uslovima potpuno neprihvatljivim za ovu vrstu delatnosti.

Zato, Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu pokreće peticiju pod nazivom „VRATITE TRŽNICU KRAGUJEVČANIMA“, kojom ćemo pokazati da se Kragujevčani nisu pomirili sa ovakvim stanjem, da je ovo naš grad i da nikome nećemo dozvoliti da prvu srpsku prestonicu i mesto nastanka moderne srpske države, svojim neznanjem, nesposobnošću i javašlukom pretvori u kasabu.

Zahtevamo od aktuelne gradske vlasti i gradonačelnika Nikole Dašića, kao reprezenta iste, da hitno nastave i završe radove na Gradskoj tržnici i vrate je Kragujevčanima na upotrebu, i obećavamo im da će svi odgovorni za ovakav sraman odnos prema znamenitostima našeg grada jednog dana odgovarati.

Kragujevčani će dokazati da ovaj grad ima ko da čuva i sačuva.“

Post Author: Milan

Ostavi komentar