DS Paunović: Nova „besplatna“ legalizacija zbog objekata novih tajkuna

Nekadašnji predsednik opštine Paraćin i član predsedništva Demokratske stranke, Saša Paunović izjavio je danas da se najava nove, „još besplatnije“ legalizacije nezakonito podignutih objekata može tumačiti jedino kao pomoć tajkunima i onima koji su nelegalno stečen novac ulagali u nekretnine podizane bez građevinske dozvole i kao još jedan šamar države onima koji su gradili poštujući zakon.

Naime, legalizacija je već praktično besplatna za legalizaciju stambenih objekata „običnih“ građana i po postojećim zakonskim rešenjima. To znači da najavljenim izmenama zakona o legalizaciji sem bespravnh graditelja novih kvadrata za tržište i poslovnih objekata u Beogradu, na Kopaoniku i sličnim destinacijama, niko drugi ništa neće dobiti. Posebno će na šteti biti svi koji su gradili poštujući zakon i plaćajući doprinos za izgradnju.

Opravdanje za donošenje novog zakona koje je u javnost izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da će se novom legalizacijom povećati naplata poreza na imovinu je takođe besmislena, jer se već decenijama porez na imovinu plaća i na nelegalne objekte koji su u upotrebi.

„Porez se do sad plaćao i na nelegalno sagrađene objekte, tako da najavljene izmene zakona, koje se donose u velikoj žurbi i bez javne rasprave, ništa neće promeniti. Ništa novo neće dobiti ni građani koji su bez građevinske dozvole gradili kuće za svoje porodice, jer su oni i do sad mogli u pojednostavljenoj proceduri da reše pitanje legalizacije. Najavljene izmene zakona uz ’besplatnu legaizaciju’ za sve, pogoduju samo tajkunima i drugima koji imaju problem sa viškom nelegalno sagrađenih nekretnina i manjkom dokaza o legalnosti prihoda iz kojih su ti objekti građeni,” zaključuje Saša Paunović.

Posle devet godina iskustva sa sadašnjom vlašću, nema nikakve sumnje da to nije slučajnost i da je najavljena opšta „besplatna“ legalizacija još jedan „dil“ sadašnje vlasti sa najbogatijim ljudima u zemlji, a na štetu države i svih ostalih građana.

“Nisam protiv legalizacije objekata koji su bezbedni za upotrebu na lokacijama koje nisu smetnja u urbanističkom smislu. Ali svaka ’besplatna’ legalizacija objekata građenih za tržište i poslovnih objekata je čist kriminal i korupcija. Ponovo oni koji su gradili sa dozvolama i plaćali doprinos za izgradnju bivaju gubitnici, još će im bespravni graditelji biti nelojalni konkurenti na tržištu, uz pomoć države. Legalizujte, ali svako ko je gradio za tržište i za poslovne potrebe neka plati punu cenu,“ poručio je Saša Paunović.

Informativna služba DS

Post Author: Milan

Ostavi komentar