DS : Obaveštenje poslovodstva fabrike nezakonito i nemoralno

Povodom obaveštenja poslovodstva FAS-a radnicima, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti oglasio se Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu :

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu iskazuje punu solidarnost sa radnicima kompanije Fiat automobili Srbija, koji su početkom nedelje, od rukovodstva, dobili obaveštenje, koje nije ponuda već najobičnija ucena : ukoliko se ne prijave za rad u inostranstvu, u „Fijatovim“ fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj dobiće otkaz i biti proglašeni tehnološkim viškom.

Smatramo da su ovakvim potezom rukovodstva FAS-a, ponovo pale maske i opet srušena Potemkinova sela koja Vučić gradi po Srbiji. Naime, pre samo nekoliko dana, učinilo se da je konačno stigla dobra vest za sve Kragujevčane, posebno za zaposlene u FAS Srbija. Predsednik Srbije je najavio nov model automobila i više posla u fabrici, a kada su ugašene kamere režimskih propagandnih glasila usledio je „hladan tuš“ za zaposlene: obaveštenje da većina, praktično, ostaje bez posla. Dovođenje ovako velikog broja radnika pred svršen čin, po principu „uzmi ili ostavi“, uz dostavljanje obaveštenja koje je u potpunosti nezakonito i u suprotnosti sa važećim propisima Republike Srbije, a kojima su jasno propisani uslovi koje poslodavac mora da ispuni da bi uputio zaposlene na rad u inostranstvo, prava su slika politike aktuelnog režima i odnosa prema radnicima, ali i prema vladavini prava. Ono ne samo da je nezakonito već je i po svom sadržaju nemoralno.

Posebno ukazujemo na to da u ugovorima radnika kragujevačkog Fijata ne postoji odredba koja predviđa da zaposlenom koji odbije rad u inostranstvu sledi otkaz, kao i da za utvrđivanje tehnološkog viška postoji jasna procedura propisana Zakonom o radu, pa obaveštenje poslovodstva FAS-a nije samo nezakonito, već i nemoralno, jer zaposlene radnike tretira na nedostojan način, koji nije primeren jednoj evropskoj državi u 21 veku.

Dodatno je uznemirujuća činjenica da najveći broj zaposlenih koji su pogođeni ovom odlukom rukovodstva FAS-a jesu mladi ljudi, koji bi morali biti u posebnom fokusu svake vlasti i predmet naročite zaštite i pomoći, a ne tretirani kao nekakav „višak“ i „opterećenje“ za budžet, kojeg se najbolje osloboditi tako što će biti „oterani“ van ove zemlje.

Demokratska stranka, kao socijaldemokratska organizacija, kojoj su prava radnika jedan od prioriteta u delovanju, pruža punu podršku radnicima Fijata u njihovoj borbi, protestima i današnjoj blokadi. i stavlja na raspolaganje sve svoje stručne, profesionalne i političke kapacitete. Naš pravni tim na raspolaganju je svim radnicima kragujevačkog Fijata a odbor servis za sve što je radnicima neophodno u ovoj borbi za očuvanje svojih prava i ličnu egzistenciju.

Kragujevac 13.5.2022 Info Služba GrO DS Kragujevac

 

Post Author: Milan

1 thought on “DS : Obaveštenje poslovodstva fabrike nezakonito i nemoralno

    Bkg

    (13 маја, 2022 - 11:29 pm)

    Pa vi ste ih i doveli… I potpisali čuvene cenzurisane ugovore i anekse. A ovo je klasično zastrašivanje na foru „ko se sam upeca“. Ko se ne upeca ne mogu mu ništa.

Ostavi komentar