DS Milan Jevtić : „Nesnalaženje i nemar lokalne vlasti na početku nove školske godine“

Povodom početka školske godine, komferenciju za javnost održao je Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu.

U ime gradskog odobra, na temu nesnalaženja lokalne vlasti i školske uprave u postojećim okolnostima, govorio je Milan Jevtić, Predsednik resornog odbora GrO DS Kragujevac za prosvetu i obrazovanje.

Saopštenje prenosimo u celosti :

Ova školska godina je počela u veoma složenim uslovima koji su ovu vlast bacili u teška iskušenja kojima očigledno nije dorasla. Roditelji školske dece su izloženi teškom materijalnom pritisku koji iziskuje početak školske godine. Samo je nabavka udžbenika i osnovnog đačkog pribora za jednog školarca zahtevala više novca nego što iznosi visina minimalne zagarantovane plate. Tu se ne računaju odeća i obuća , troškovi užine i đačkog dinara koji ćeseovih dana sakupljati po školama. Uz poskupljenje svih životnih namirnica, komunalnih usluga i ogreva, naši građani su dovedeni u veoma tešku situaciju.
Ne tvrdimo da posedujemo čarobni štapić kojim bi rešili sve ove nagomilane probleme, ipak podsetićemo javnost da je DS još prošle godine iznela neke predloge da se makar delimično prevaziđu ovi problemi, kako tada a tako i u buduće. Nabavka besplatnih udžbenika i zdravi besplatni obrok nije izdatak koji bi u tolikoj meri opteretio gradski budžet. Pokazali smo da je ovaj projekat itekako izvodljiv i mogućan. Kao i obično, svako ko želi da nešto uradi i popravi-pronađe način za to. Onaj ko to ne želi, lako pronađe izgovor. Ovom prilikom ističemo da su izgovori aktuelne vlasti kojima se odlaže i odbija primena ponuđenih rešenja za nas potpuno neprihvatljivi. Kao što je pronađen način da se besplatni udžbenici podele svim prvacima u Kragujevcu, tako je moglo i za ostale učenike osnovnih škola.
Za primenu ovih rešenja u praksi je neophodno imati dobru volju i viziju.Plašimo se da predstavnici aktuelne vlasti nemaju ni jedno ni drugo.
Početak nove školske godine u školama u Kragujevcu, opterećen je problemima koji su izazvani i drugim razlozima. Materijalni položaj prosvetnih radnika je veoma težak što se jasno ilustruje činjenicom da su fakulteti sa kojih se regrutuju nastavnici ostali nepopunjeni. Interesovanje mladih studenata jasno pokazuje da je među njima nastavnički poziv potpuno nezanimljiv. Uzimajući u obzir činjenicu da će sadašnji nastavnički kadar pre ili kasnije otići u penziju, opravdano je postaviti pitanje i ko će ih naslediti ukoliko postoji odijum prema tom zanimanju kod mladih ljudi?
Da bi ovakvu situaciju dodatno pogoršale, potrudile su se i republičke vlasti. Usvojen je početkom ove godine novi Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kojim je otvorena mogućnost da se kombinovana odeljenja, koja su do sada postojala u pojedinim školama od 1-4 razreda, sada prošire i na učenike u predmetnoj nastavi od 5-8 razreda. Ovakvu odredbu u zakonu su mogle doneti samo potpune neznalice, koje nisu ni svesne njene neprimenljivosti. Izmena u zakonu je nastala kao posledica nedostatka hrabrosti i odlučnosti aktuelnih vlasti da se uhvate u koštac sa izazovima koje nameće izgradnja nove mreže škola. Mnogo je jednostavnije pribeći ad-hok i taktičkim rešenjima nego problemima pristupiti odgovorno i uz strateško promišljanje.
Na sreću, vlast je na početku ove godine shvatila da je odredba koju su uneli u Zakon ipak problematična kada se posmatra i iz ugla nastavnika ali i dece i roditelja, dovodi u pitanje kvalitet same nastave i učenike stavlja u neravnopravan položaj. Zbog svega toga se odustalo od primene ovakvih rešenja pa na teritoriji Kragujevca za sada nema ovakvih škola.
Što se tiče pripremljenosti smih školskih objekata za početak školske godine, uobičajeni manji broj učenika u velikoj većini škola je olakšao posao gradskim vlastima. Probleme uočavamo u onim školama u kojima ima malo više učenika. DS –u su se žalili roditelji čija deca pohađaju OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Bresnici. Naime, umesto da se radi rekonstrukcija učeničkih i nastavničkih toaleta za vreme školskog raspusta, neobjašnjivim nemarom i neodgovornim pristupom vlasti, građevinski radovi su počeli upravo kad je počela i školska godina. Veoma veliki broj učenika (pošto je ova OŠ jedna od najvećih po broju učenika u gradu) koristi ograničeni broj toaleta, higijenski uslovi su dovedeni u pitanje i ostaje nam samo da se nadamo da se u narednim mesecima neće među učenicima i zaposlenima pojaviti neka bolest izazvana otežanim uslovima higijene u školi.
Predstavnici Školske uprave, lokalne vlasti i rukovodstvo škole se ponaša kao da je situacija u toj školi sasvim normalna. Naša je dužnost da ih pozovemo na malo odgovornije ponašanje i veću obzirnost prema zdravlju dece.

U Kragujevcu, 10. septembra 2022. Predsednik Odbora za prosvetu GrO DS Kragujevac
Milan Jevtić

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar