DS Kragujevac : Zgradu „Suda“ za nacionalni „Muzej Prvog svetskog rata“

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu pokrenuo je inicijativu da se nakon preseljenja suda u novu zgradu Palate pravde, u staroj zgradi otvori nacionalni „Muzej Prvog svetskog rata“. Na današnjoj konferenciji za medije ispred zgrade suda u Kragujevcu, o toj ideji govorio je Predsednik GrO DS Kragujevac Ivan Dubljanin a Predsednik Izvršnog odbora GrO DS Kragujevac Zoran Radovanović, ponovo je pokrenuo pitanje mesta Kragujevca u novom prostornom planu Srbije. Saopštenje prenosimo u celosti :

Gradski Odbor Demokratske Stranke smatra da je sazrelo pravo vreme za pokretanje inicijative da se u postojećoj zgradi Suda otvori nacionalni „Muzej Prvog svetskog rata“.
Preseljenjem Suda u novu zgradu „Palate pravde“, ovaj velelepni objekat arhitekte Nestorovića ostaće prazan. Svojim reprezentativnim izgledom i pozicijom u centru grada, on zaslužuje da u njemu bude sadržaj od izvanrednog značaja kako za Kragujevac, tako i za celu Srbiju.
U takvim okolnostima rešenje sa Muzejom „Prvog svetskog rata“ se nameće kao najprirodnije. U objektu Suda, nekada palati Okružnog načelstva, za vreme Prvog svetskog rata nalazila se Vrhovna komanda srpske vojske. Kragujevac je bio ratna prestonica Srbije, a Vojvoda Radomir Putnik je iz ove zgrade upravljao vojskom i pravio planove za Cersku i Kolubarsku bitku. U ovom zdanju je komponovana i prvi put izvedena pesma „Marš na Drinu“ koju je kao službenik vrhovne komande, osmislio čuveni kompozitor Stanislav Binički.
U danima Prvog svetskog rata Kragujevac je bio ne samo ratna već i zdravstvena i epidemijska prestonica Srbije. U njemu je bila centralna bolnica za lečenje epidemije tifusa koja je zahvatila Srbiju 1914 i 1915 godine. Brojne savezničke misije iz Francuske, Engleske, Rusije, Škotske boravile su u Kragujevcu a mnogi strani lekari i sestre su preminuli u Kragujevcu, boreći se sa epidemijom, o čemu svedoče spomenici na Starom varoškom groblju.
Na nebu iznad Kragujevca u jesen 1914 godine načinjen je i pravi podvig, kada je artiljerac Raka Ljutovac poljskim topom oborio Austrougarski avion koji je bombardovao grad. Bio je to prvi avion oboren u Prvom svetskom ratu od strane protiv-vazdušne odbrane, čime je Kragujevac ušao u istorijske anale čitavog rata.
Iz Kragujevca je 1300 kaplara, srpskih đaka i buduće inteligencije krenulo u Kolubarsku bitku, o čemu svedoči i spomenik u Šumaricama.
U Kragujevačkom Vojnotehničkom zavodu pravio se veliki deo naoružanja i municije koju je koristila Srpska vojska, i bio je to najveći industrijski kompleks čitave Srbije tog vremena.

Na kraju i sve najveće Srpske Vojvode i generali poput Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Radomira Putnika su Kragujevački đaci, Gimnazije ili drugih škola.
Zato dileme oko mesta gde treba da bude „Muzej Prvog svetskog rata“ ne bi smelo da bude. Bio bi to i način da se vlast iskupi gradu Kragujevcu za otimanje Muzeja žrtava genocida i prebacivanje njegovog sedišta iz Kragujevca u Beograd, što je bio prvorazredni skandal, koliko god to vlast pokušavala da zataška i razvodni.
Gradski odbor Demokratske stranke poziva lokalnu vlast da ovu inicijativu prihvati i da je podrži u institucijama koje o tome odlučuju. Ukoliko oni to ne žele, Demokratska stranka obećava da će istrajati na toj ideji kada bude u prilici da je realizuje.

Naglašavamo da se oštro protivimo idejama koje su dolazile do sada iz lokalne vlasti o pretvaranju zgrade Suda u Biblioteku ili Arhiv jer se za takve namene uvek grade posebni objekti koji mogu da podrže specifičnu sadržinu takvih institucija, što stara zgrada Suda sigurni smo nije u mogućnosti. Takođe smo sigurni da objekat Suda ne treba da bude pretvoren u zgradu kojom bi se koristila Gradska uprava, jer za tu namenu već postoje adekvatni objekti koji se ne koriste.“

02.09.2021 Kragujevac Ivan Dubljanin
Predsednik GrO DS Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar