DS Kragujevac nudi rešenje za besplatne udžbenike i obroke za decu školskog uzrasta

Povodom početka školske godine, Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu, ponudio je određena rešenja za poboljšanje položoja dece školskog uzrasta u Kragujevcu, kao i njihovih roditelja. Na današnjoj konferenciji za medije Resorni odbor za prosvetu Gradskog odbora DS u Kragujevcu, obrazložio je način na koji deca u Kragujevcu mogu imati besplatne udžbenike i zdrave obroke. Na konferenciji su govorili Zamenik predsednika GrO DS Kragujevac Radivoje Kastratović i Milan Jevtić, Predsednik resornog odbora GrO DS Kragujevac za Prosvetu i obrazovanje. Saopštenje prenosimo u celosti :

„Početak školske godine ponovo je u senci epidemije, obeležen nagađanjima na koji način treba da se krene u školu kao i pitanjima koji model rada je najbezbedniji za učenike i njihove nastavnike.

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu smatra krajnje neprimerenom, preporuku ministra prosvete kojom se sugeriše da  prosvetni radnici ubeđuju svoje učenike starije od 12 godina i njihove roditelje o potrebi da se vakcinišu. Ukoliko Krizni štab, Vlada RS i sam ministar prosvete nisu uspeli da ubede više od 50% prosvetnih radnika da se vakcinišu, ne znamo na koji će način nastavnici raditi njihov posao? Istina je da nijedna zemlja na ovom svetu nije bila spremna za pandemiju ovakvih razmera, ali toliko konfuznih izjava i postupaka Kriznog štaba i Vlade RS , su u značajnoj meri uvećali nepoverenje javnosti. Ako i posle svega što smo preživeli i dalje veliki deo javnosti ne veruje da je rešenje u vakcinisanju, očigledno je da je problem do samih vlasti.

Međutim, postoje teme i problemi koji se u obrazovnoj politici ponavljaju iz godine u godinu. To su oni problemi izazvani lošim zakonskim rešenjima, nakaradnim, preglomaznim i preobimnim planovima i programima. Problemi izazvani ignorisanjem usvojenih Strategija obrazovanja, od strane partijskih direktora postavljenih  na osnovu „stranačkih kvota“. Svi oni iz godine u godinu dovode do sve većeg urušavanja srpskog obrazovanja. Većina pomenutih problema se nalazi van domašaja lokalne i gradske politike, ali ipak postoje mogućnosti unapređenja obrazovanja u našem gradu i našoj sredini koja zavise i od lokalnih vlasti i lokalne politike.

Zato GrO DS Kragujevac i njegov resorni odbor za prosvetu i obrazovanje nude i konkretne predloge i način za njihovu realizaciju.

Nadležnost lokalnih vlasti se pre svega odnosi na obezbeđivanje materijalnih troškova osnovnih i srednjih škola.

Na početku svake školske godine svi roditelji, naročito oni koji imaju više dece školskog uzrasta, izloženi su ogromnim troškovima. Valja školarce opremiti za školu kako dolikuje, obezbediti prigodnu odeću i obuću, pribor za rad i učenje, nabaviti udžbenike… DS se zalaže za to da se svim roditeljima pomogne u savladavanju ovih teškoća. Gradska vlast bi morala da im makar deo tereta skine sa grbače i obezbedi besplatne udžbenike. Ovakva praksa ne predstavlja nikakvu novinu, ona se primenjuje u većini zemalja Evrope. Preuzimanjem ove obaveze na sebe, stalo bi se na put mešetarenju koje postoji već godinama unazad u prodaji i distribuciji udžbenika. Troškovi ovakvog poduhvata bi bili značajno manji od koristi koja bi se dobila za građane Kragujevca.

Obzirom da bi bilo veoma teško da se u budžetu grada odjednom obezbede sva neophodna sredstva, predlog je da se izdvoje sredstva za po jedan razred u razrednoj i predmetnoj nastavi, uz obavezu čuvanja udžbenika koje bi sledeće godine nasledili učenici sledeće generacije. Naredne godine bi kupili udžbenike za neki drugi razred uz obezbeđivanje istih uslova čuvanja i nasleđivanja. Zakon poznaje postojanje Opštinskog Saveta roditelja, koji, naravno ne funkcioniše u realnosti, već postoji samo na papiru. Uz njegovo aktivno učešće kao i učešće direktora škola, na tim sastancima bi se došlo do konkretnog rešenja. Rešavanje ovog problema zahteva aktivno učešće i inicijativu Gradskog veća, naročito većnika zaduženog za obrazovanje. Bilo bi poželjno da ima dovoljno kapaciteta najpre da prepozna značaj ovakvih aktivnosti a onda i da se uključi u njihovo rešavanje. Ukoliko nije u stanju, DS uverava sve građane da imamo volje i vizije da ovom problemu i njegovom rešavanju pristupimo  odgovorno i savesno kao i sa dovoljno stručnog znanja. Uveravamo javnost i roditelje da potrebne knjige za školu zaista mogu postati besplatne i da rečenicu da to „ne može“ koriste oni koji ne rade u interesu građana Kragujevca, roditelja i učenika.

Nekoliko godina unazad, broj učenika se značajno smanjio u mnogim školama u našem gradu.  Ovom prilikom se nećemo osvrtati na uzroke ove negativne pojave ali ćemo ukazati da je to dovelo do toga da su mnoge škole prešle na jednosmenski rad. Da je sreće, do jednosmenskog rada u svim školama se trebalo doći proširenjem školskih kapaciteta a ne smanjenjem broja dece ali pošto su okolnosti takve kakve su, treba videti šta je najcelishodnije uraditi u postojećim uslovima.

Uvođenjem ovakvog oblika rada, otvaraju se brojne mogućnosti da učenici pored redovne nastave  ispolje svoje ambicije i sposobnosti i u vannastavnim aktivnostima i aktiviranju brojnih školskih sekcija, ispunjavanju školskih sadržaja sportskim i umetničkim aktivnostima… Da bi sve ovo moglo da se realizuje, neophodno je obezbediti makar po jedan zdrav obrok za učenike u školi. Smatramo da nije dobro niti primereno da deca gladna borave predugo u školi niti da se isključivo hrane brzom hranom. Benefiti koji bi se dobili besplatnim, zdravim obrokom u školi bili bi ogromni i nemerljivi. Rešavanju ovog problema bi se pristupilo planski i postepeno uz domaćinski pristup budžetu i racionalnim raspolaganjem sredstvima građana Kragujevca.Na takav način bi škole postale poželjno mesto gde bi učenici rado provodili mnogo više vremena, zanimajući se aktivnostima koje ispunjavaju njihova interesovanja.“

 

 

                                                                  Milan Jevtić

          Predsednik resornog odbora GrO DS Kragujevac za Prosvetu i obrazovanje

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar