DS Kragujevac: Nije preživela ni kuća „najčestitijeg političara u Srbiji“

Povodom požara koji je izbio u kući Ilije Kolovića u Kragujevcu, saopštenjem koje prenosimo u celini, javnosti se obratio Gradski odbor Demokratske stranke :

Nije preživela ni kuća „najčestitijeg političara u Srbiji“

Vest o smrti dr Ilije Kolovića, koji je podneo ostavku na mesto narodnog poslanika čim je počeo Prvi svetski rat, kako bi lečio vojnike i sugrađane, objavljena je u Politici pod naslovom „Umro najčestitiji političar u Srbiji“.
Mi, njegovi sugrađani odužili smo se požrtvovanom lekaru, francuskom đaku i patrioti, tako što smo dozvolili da njegova kuća, inače kulturno-istorijski spomenik, izgori u potpunosti. I za to su odgovorni građani, institucije kulture, ali je najodgovornija gradska vlast. Posebno jer je dozvolila da objekat ne bude propisno zaštićen u momentu kada su u blizini počeli različiti građevinski radovi.
Naime, kuća dr Ilije Kolovića nalazila se, baš kao i drugi istorijski objekti, ali i objekti lokalne samouprave, u ulici u užem gradskom jezgru koja je već dve godine najveće gradilište u Kragujevcu. Zbog toga se u najkraćem roku mora utvrditi kako je došlo do požara, ko je odgovoran, ali, takođe i napraviti plan restauracije kuće dr Ilije Kolovića, kako bi se sprečile spekulacije da sve što se nađe na putu investitorima u ulici Svetozara Markovića i nestane.

Kragujevac i Kragujevčani to duguju dr Iliji Koloviću, koji je život izgubio lečeći naše pretke od tifusa. Duguju to i svim ostalim kulturno-istorijskim spomenicima i objektima koji su nestali poslednjih decenija.

Post Author: Milan

Ostavi komentar