DS Kragujevac : Građani ponovo žrtve alavosti i nestručnosti vlasti

Povodom načina na koji su obeležena parking mesta u nedavno asfaltiranoj ulici Vuka Karadžića, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti. oglasio se Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu :

Ustaljenoj praksi, da iza građevinskih radova koje obavljaju gradska komunalna preduzeća ili nadzire lokalna vlast, ostaju samo problemi za građane Kragujevca, svedoci smo i na samom početku Nove godine.

Ulicom Vuka Karadžića pešacima je bilo teško proči i pre obavljenog asfaltiranja jer je bila u očajnom stanju a zbog radova na obližnjoj Tržnici i zasuta smećem i raznim materijalima. Ako to možda i nije bila namera vlasti, već samo odraz nesposobnosti i lošeg rukovođenja, kako onda tumačiti potez izvođača radova nakon asfaltiranja ulice.

Parking mesta u ulici Vuka Karadžića su sada tako obeležena da će ulica i fizički postati neupotrebljiva za pešake. Prostor za automobile je obeležen do same ograde Malog parka, ne ostavljajući ni simboličan prostor. Da li je to vlast htela da nam kaže da Tržnica svakako neće biti završena ni u narednim godinama, pa pešacima trotoar neće ni trebati ili je jednostavno samo u pitanju neznanje.

Na žalost smisao celog postupka govori najdirektnije najpre o jednoj zaista lošoj nameri, koju smo videli i u mnogim drugim delovima grada. Borba za profit gradskih komunalnih preduzeća ide dotle da se bukvalno od građana Kragujevca otima svaki slobodan prostor, nebili se napravila parking mesta na kojima će se ubirati prihodi. U čitavim stambenim naseljima u Kragujevcu postalo je nemoguće parkirati se duže od dva sata, umesto celodnevne parking karte, pa se čestito ne može ni otići u goste ili posetu kod ljudi a da to učinite sopstvenim automobilom. Umesto da se ulice asfaltiraju prema potrebama grada, saobraćaja ili postojećeg stanja, to se čini tako da se napravi još koje parking mesto za naplatu, poput nedavne situacije u naselju Aerodrom.

Ipak ovaj slučaj u ulici Vuka Karadžića je prevazišao i najcrnje slutnje. Zaista je bilo teško očekivati da će pešački prolaz biti uskraćen đacima Gimnazije ali i drugih obližnjih škola. Pri tome je to učinjeno na gotovo karikaturalan način sa parking mestima koja idu direktno preko ivičnjaka, pa će dva točka automobila biti na ulici a dva na trotoaru, što je rešenje kakvo ne možete više sresti ni u malenim opštinskim središtima a ne gradu kakav je Kragujevac.

Obaveza je Gradskog odbora Demokratske stranke je da ukaže na ovaj problem, koji očigledno sve više uzima maha, pre nego što građane ovakva bahatost i nestručnost ne bude koštala možda i života.

 

4.1.2023  Kragujevac                                             Info Služba GrO DS Kragujevac

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar