DS Kragujevac : Dašiću ispuni obećanje ili protesti ispred Skupštine grada

U saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu, koje potpisuje Predsednik odbora Ivan Dubljanin, podseća se lokalna vlast u Kragujevcu na očajano mesto Kragujevca u novom Prostornom planu republike Srbije, kao i na obećanje dato od strane gradonačelnika Nikole Dašića, da će to biti izmenjeno. Demokrate najavljuju proteste ispred Skupštine grada Kragujevca ako se obećanje ne ispuni i Kragujevac izgubi status makroregionalnog centra. Saopštenje prenosimo u celosti :

Novim Prostornim planom Republike Srbije, koji se ovih dana nalazi na javnoj raspravi, Kragujevac je i definitivno izbrisan sa mape Srbije.

Višegodišnja otvorena i neprikrivena marginalizacija Kragujevca dobila je svoju potvrdu i to u najvažnijem prostornom i planskom dokumentu koji se donosi u državi.

Upozoravali smo da Srpska napredna stranka ne vidi Kragujevac kao regionalni centar. Godinama su ga mimoilazili svi najvažniji infrastrukturni projekti i bez ikakvog opravdanja birani drugi pravci razvoja putne, železničke i svake druge saobraćajne mreže.

Iako je ostao izolovano ostrvo, zahvaljujući industrijskoj tradiciji i nasleđenim kapacitetima, kao i Univerzitetu, nekako je Kragujevac držao nos iznad vode. Na žalost to više nije izvesno.

Centar Šumadije, kome gravitira dva miliona stanovnika, izgubio je status makroregionalnog centra, ranga Novog Sada i Niša, što je bio prema prethodnom prostornom planu. Nije predviđen kao čvorište puteva, ne predviđa mu se turistički razvoj, iako kao prva prestonica moderne Srbije ima puno toga da ponudi.

Ovakvu nepravdu sigurno vidi i sadašnja garnitura koja rukovodi Kragujevcem, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem. Obećao je prvi čovek Kragujevca da će iskoristiti veze i uticaj i popraviti poziciju grada u Prostornom planu. Iako smo mnogo puta bili svedoci bezočnim kršenjima datih obećanja, od strane lokalne vlasti, mi danas tražimo od gradonačelnika Dašića, da istupi jasno i glasno protiv ovakve sudbine Kragujevca. Nije izabran da ćuti i klima glavom, već da se bori za grad i Kragujevčane. Ugrožena je budućnost dece koja odrastaju u ovom gradu, jer vizijom vlastodržaca u Srbiji, Kragujevac nije predviđen kao grad koji će se razvijati, već kao grad negde u septičkoj jami Srbije, koji sa centralnog nivoa vlasti može samo da dobije kanalizaciju.

Upozoravamo gradonačelnika Nikolu Dašića, da ako Kragujevcu ne bude vraćen status koji mu po svemu pripada, Gradski odbor Demokratske stranke će pozvati građane na proteste ispred Skupštine grada. Nećemo mirno gledati nestajanje grada u kome živimo, koji je imao grandioznu prošlost a verujemo još uvek šansu za svetlu budućnost.“

 

                                                             Ivan Dubljanin

                                                 Predsednik GrO DS Kragujevac

Post Author: Milan

3 thoughts on “DS Kragujevac : Dašiću ispuni obećanje ili protesti ispred Skupštine grada

    Vladica

    (29 априла, 2021 - 2:28 pm)

    Ne vredi protest ispred Skupštine grada kada Dašića i njegovu svitu niko ništa i ne pita. Jedino pred Vladu Srbije. Tamo će da čuju.

    Janko

    (29 априла, 2021 - 2:30 pm)

    Samo ljuljajte bagru, pašće kao zrele kruške !

    Erdoglijanac

    (29 априла, 2021 - 2:31 pm)

    Red bi bio da Demokrate povedu priču. Nema drugih, iako se niste proslavili za vreme Vlatka i ekipe.

Ostavi komentar