DS Kragujevac : Budžet po meri Kragujevčana neki drugi put

Povodom predloga Budžeta grada Kragujevca za 2022 godinu, koji je tema današnjeg zasedanja sednice Skupštine grada, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti oglasio se Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu :

Kragujevčani ni u narednoj godini neće dobiti autobusku stanicu, niti glavnu gradsku tržnicu, jer u četvrtom po veličini gradu u Srbiji oni koji vode ovu lokalnu samoupravu, po sopstvenom priznanju “nemaju snage za kapitalne investicije“, ali za izgubljene sudske sporove ima i snage i volje. To je ukratko ilustracija planiranog budzeta za narednu godinu grada Kragujevca.

On ne samo da nije razvojni, već su iz njega počela da iščezavaju i ona obećanja, koja su prebacivana iz godine u godinu a nikada nisu ni započeta, a kamoli realizovana. Nema više ni najava ulica, raskrsnica, kružnih tokova, ništa ne ukazuje na bilo kakvu strategiju urbanog razvoja grada a koja bi se mogla makar nazreti iz budžeta.

Ponovo nisu uvažene dobronamerne kritike i saveti koji su došli od stručne javnosti, građana ali i opozicionih političkih stranaka. U tekućoj godini Gradski odbor Demokratske stranke je izneo svoje ideje i predložio rešenja za ulice Kneza Miloša, Gušićevu, kasarnu Radomir Putnik a nedavno i za Muzej Prvog svetskog rata koji bi bio otvoren u sadašnjoj zgradi Osnovnog suda u Kragujevcu. Sve su to bili predlozi koji su ponuđeni aktuelnoj vlasti i koji bi bili na tragu želje građana jer rešavaju njihove problema a ujedno od grada prave turističku destinaciju i podižu mu ugled i reputaciju. To što naši predlozi nisu uvaženi ne čudi ali zabrinjava što vlast ne nudi sopstvena rešenja. Sve se to čita u ovom budžetu. Nema ambicije, želje, znanja, ideje, samo iščekivanja da odnekud stigne pomoć, kao davljeniku ruka spasa.

Puna je Srbija davljenika. Ovakve iste bezidejne i nesposobne lokalne SNS vlasti, slika su i prilika čitave zemlje a Kragujevčani treba da se nadaju da će u grad iz koga se pod ovom vlašću uglavnom odnosilo, sada nešto i da se unese. Dok se to ne desi Kragujevac i u narednu godinu ulazi bez neophodnih servisa socijalne zaštite, poput skloništa za beskućnike.

Za kraj, apelujemo na gradsku vlast da ono što bude utrošeno, to zaista bude transparentno a da radovi u koje su ušlo krajem godine, naročito projekat restauracije fasada u gradskom jezgru budu odrađeni kvalitetno. Nemamo luksuz za još jednu kataklizmu kao što je bilo urušavanje Gradske tržnice. Još jedan udar na centralno gradsko jezgro Kragujevca nepovratno bi uništio sliku grada. Zato ćemo budno pratiti realizaciju budžeta, i utrošak sredstava za projekte koji su svim Kragujevčanima izuzetno važni.

Doći će vreme kada će i Kragujevac i Kragujevčani dočekati budžet po svojoj meri ali to sigurno neće biti u mandatu ove vlasti.

 

10.12.2021 Kragujevac                                                                          Info Služba GrO DS Kragujevac

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar