Borimo se za univerzalne vrednosti – poručili lideri opozicije u Kragujevcu

U punoj sali Skupštine grada Kragujevca održana je tribina u organizaciji portala Glas Šumadije pod nazivom „Martovska raskršća – gde je Srbija a gde opozicija ?“.

Lideri opozicije Zoran Lutovac – Demokratska stranka, Zdravko Ponoš – Srce, Nebojša Zelenović – Zajedno i Đorđe Pavićević – Ne davimo Beograd, odgovarali su na pitanja kako moderatora tribine, tako i zainteresovanih građana.

Teme su bile najaktuelnije moguće. Govorilo se o aktuelnim pregovorima koje Aleksandar Vučić vodi sa evropskim zvaničnicima u vezi sa Kosovom ali i stavovi opozicionih stranaka o tome. Mogli su se čuti brojni predlozi i rešenja ali i pojedine informacije koje do opozicionih prvaka dolaze neposredno od evropskih zvaničnika. Istaknuta je nepokolebljiva privrženost ovih političkih organizacija evro-integracijama i jasna opredeljenost prema evropskim vrednostima. Oko toga, kako je rečeno, među njima nema kalkulacija i političke kombinartorike.

Ono što je na tribini bilo vidljivo je bliskost stavova koju dele ove opozicione stranke kao i spremnost da međusobne razlike stave u drugi plan, kada bude vreme da se profilišu ideološke nijanse. Moglo se čuti da je Srbija u ovom trenutku predpolitičko društvo i da nam predstoji borba za osnovne i univerzalne vrednosti a tek onda kada se za takve vrednosti izborimo, može se voditi borba za ideologije pojedinih stranaka.

Sve što je na tribini izrečeno, naišlo je na odobravanje prisutnih građana i čini se da su teme i učesnici pogođeni. Iako je rečeno da ovaj sastav ne znači i izbornu koaliciju, čini se da je volja učesnika da se kroz zajednički rad i nastupe steknu uslovi da se saradnja ovih političkih organizacija podigne na viši nivo a utisak je da prisutni građani odobravaju takav pogled na budućnost.

Moglo se čiti i da je veliko interesovanje da ovaj i ovakav opozicioni sastav gostuje u narednom periodu na tribinama širom Srbije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar