Zapis Mihaila Knjaza

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, kao deo centralne svečanosti u okviru manifestacije Dani kneza Mihaila, ispred Amidžinog konaka izveden je scensko dramski prikaz Zapis Mihaila Knjaza. Po tekstu Vladimira Đorđevića i u režiji Mladena Kneževića igrali su glumci Knjaževsko-srpskog teatra.

Neposredno pre izvođenja igrokaza, prisutnima se u ime Ministarstva kulture obratio državni sekretar Miodrag Ivanović koji je kazao da je knez Mihailo Obrenović postao jedan od simboličkih vrhova naše novije nacionalne istorije. Oblikovanje svojevrsne mitske slike kneza Mihaila, podsetio je državni sekretar, počelo je odmah nakon njegovog ubistva 1868. godine a mit o stradalom prosvećenom knezu postaje zajednički element nacionalne državotvorne ideje, element nacionalnog jedinstva, istakao je on. Njegova ličnost najviše je idealizovana u istoriografiji u kontekstu rađanja i razvoja jugoslovenske ideje. Slobodno možemo reći da je kao malo koji vladar i pre i posle njega bio okrenut kulturi i umetnosti, gotovo isto onoliko koliko i državnim poslovima. I baš zbog toga, i nakon dva veka, njegov lik stoji visoko u panteonu srpskog istorijskog sećanja, stalno prisustan, podstičući nas da budemo prosvećeniji, obrazovaniji i naklonjeniji umetnosti i kulturi, posvećeniji razvoju Srbije. Srećni i ponosni na to što ovaj, već dva veka dubok koren, i danas donosi plodove i u Kragujevcu i u Šumadiji i u celoj Srbiji, poručio je državni sekretar Miodrag Ivanović.

Govoreći o konceptu i kreiranju programa obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu je istakao da su prevazilaženjem vremenskog jaza kroz brojne programe uključujući i igrokaz Zapis kneza Mihaila, oživljen ne samo duh vladara koji je svojim delanjem promenio kulturološku sliku Srbije XIX veka, već i ljudi iz njegovog okruženja koji su takođe obeležili jedno razdoblje, kazao je Miljan Bjeletić. U Danima koje smo označili njegovim, podsetili smo se kneza Mihaila koji je prepoznao potrebu srpskog naroda za prosvećenošću te je kao prosvećeni apsolutista svoje delanje usmerio na modernizaciju Srbije po ugledu na Evropu i to na temeljima ličnog iskustva, stečenog u evropskim prestonicama. Nije zaobiđen ni kao vladar kao ni njegove vladarske karakteristike oličene u želji da prekine neprijateljstvo sa svojim protivnicima o čemu svedoči multimedijalna postavka u Konaku kneza Mihaila, podsetio je Bjeletić. Zbog svega postao je inspiracija brojnih umetničkih dela i uzrastao do sinonima kulturnog procvata te pred nas postavio zadatak da sledimo njegovu misiju, kazao je Bjeletić.

Igrokaz Zapis Mihaila Knjaza nastao je kao deo programa jubileja u organizaciji Narodnog muzeja i Muzičkog centra, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca. Pored glumaca KST-a, učestvovali su gradski hor Liceum pod dirigentskom palicom Katarine Stanković i sekstet Gradskog kamernog orkestra  Šlezinger.

Post Author: Milan

Ostavi komentar