U Kragujevcu počeo 15. međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala

U organizaciji Muzičkog centra, uz podršku Grada Kragujevca i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, na Đačkom trgu svečano je otvoren 15. međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala. Publici se predstavilo oko 250 izvođača iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske, Turske i Srbije, a posebnu podršku horu iz rodnog Plovdiva pružio je ambasador Republike Bugarske u Srbiji, Petko Dojkov. U ime Grada Kragujevca otvaranju su prisustvovale zamenica presednika Skupštine grada, Anđelka Stojković Anđelković i pomoćnica gradonačelnika za kulturu i informisanje, Ana Petrović, koja je pozdravila učesnike.

Grad Kragujevac ima dugu tradiciju negovanja muzike kroz razne oblike, institucije i festivale, kazala je Petrović. U jednom trenutku osetila se potreba da se razvije još jedan vid muzičke umetnosti koja je u Kragujevcu veoma propraćena od strane publike, objasnila je ona i naglasila da je tako nastala ova manifestacija koja ima veliki značaj za grad. Prezadovoljni smo kvalitetom horova, kako gostujućih, tako i domaćih. Trudićemo se da u narednim godinama pružimo još veću podršku festivalu, poručila je Petrović, izrazivši nadu da će odziv učesnika biti sve veći.

Festival je zvanično otvorio Frenk Lenen, kompozitor i dirigent iz Nemačke, nakon čega su svi horovi zajednički izveli kompoziciju Viva la musica, a zatim nastavili program u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar