U Kragujevcu otvorena izložba Meksiko u istorijskoj štampi Srbije

U okviru programa majskih svečanosti, u organizaciji Univerziteta u Kragujevcu i Ambasade Meksika u Srbiji, povodom jubileja 75 godina diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije, u galeriji Univerzitetske biblioteke, otvorena je izložba Meksiko u istorijskoj štampi Srbije. U prisustvu prof. dr Nenada Filipovića, rektora Univerziteta, dr Adama Sofronijevića, savetnika Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu, autora, izložbu je otvorio ambasador Meksika u Srbiji, NJ.E. Karlos Isauro Feliks Korona. U ime grada svečanom otvaranju je prisustvovao Boris Kovačević pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju.

U Meksiku se danas proslavlja 5. maj – godišnjica pobede i oslobađanja od Francuske koja se desila pre nekoliko vekova. Deo te borbe Meksika za svoj suverenitet i protiv imperije koju su želeli da nam nametnu kroz istoriju može se videti na izložbi, rekao je ambasador Meksika u Srbiji Karlos Isauro Feliks Korona, prilikom otvaranja izložbe u galeriji Univerzitetske biblioteke. Meksiko i Srbija dele veoma slične principe, povezuje nas borba za suverenitet i očuvanje identiteta kroz vekove do danas, istakao je on i podsetio da grad Kragujevac sa pojedinim gradovima u Meksiku deli sličnosti u tehnološkom razvoju, autoindustriji, ljudskim resursima koje je bitno povezivati. Nakon ove posete možemo da kažemo da i naši univerziteti mogu da ostvare razmene koje bi bile veoma korisne za obe države, a mnogo je drugih oblasti u kojima bismo mogli da razvijamo saradnju, dodao je ambasador Feliks Korona.

Za grad Kragujevac je veoma važno uspostavljanje saradnje sa bilo kojom stranom sveta radi razmene iskustava, preuzimanje kvalitetnih i adekvatnih rešenja. I evo danas prisustvujemo jubileju prijateljskih odnosa između Meksika i Srbije, a za grad Kragujevac i međunarodnu saradnju su bitna nova i razvijanje već uspostavljenih partnerstava, kazao je Boris Kovačević pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju.

Prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta je rekao da je sa ambasadorom Meksika razgovarao o zajedničkim budućim koracima u nastupanju za razne projekte ali i konkretne korake u smislu uspostavljanja kontakta različitih univerziteta pre svega iz oblasti tehnike, medicine ali i humanih nauka. Siguran sam da ćemo uspostaviti neku vrstu saradnje a da je izložba svemu tome otvorila novi put u načinu saradnje ove dve zemlje i univerziteta, rekao je prof. dr Filipović.

Autor izložbe Adam Sofronijević, bibliotekar savetnik Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu je kazao da je izložba rezulat digitalne infrastrukture čijom pretragom koja ima više od sedamsto hiljada strana brzo i lako može da se informiše i nauči o Meksiku. Univerzitetska biblioteka u Beogradu u saradnji sa Ambasadom Meksika izdvojila je stotine članaka relevatnih za temu izložbe slika Meksika u štampi Srbije. Najstariji članci datiraju iz sredine 19. veka, a to je slika istorijskog trajanja odnosa, kazao je autor izložbe. Teme koje su u fokusu interesovanja srpske javnosti širokog su opsega. Svi koji žele saznaju nešto o Meksiku izložba je dobra destinacija, a na digitalnom portalu ima mnogo više materijala nego što je bilo moguće prikazati na izložbi.

Izložba u Galeriji Univerzitetske biblioteke će biti otvorena do 5. juna.

Post Author: Milan

Ostavi komentar