„Sveta Petka – krst u pustinji“ – najbolji film po odluci publike na 8. ŠIFFu

Kragujevačka publika izglasala je pobednika VIII Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala, debitantsko dugometražno ostvarenje Hadži Aleksandra Đurovića film „Sveta Petka – krst u pustinji“.

Pobožna devojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i, nakon hodočašća u Jerusalim, odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Pratimo njen put, od obične devojke do jedne od najvoljenijih i najpoštovanijih svetiteljki hrišćanstva i pravoslavlja.

Ova priča nam govori kako ljudi mogu da pobede svoje slabosti. Teme ovog filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.

Nagradu publike grada Kragujevca – „Hrastov list“ i novčanu nagradu u iznosu od 60.000 dinara, obezbeđenu sredstvima kompanije „Prizma“ iz Kragujevca, poneo je reditelj filma Hadži Aleksandar Đurović.

Nagrada u kategoriji kratkog filma – Nagrada za najbolji kratkometražni film – „Nacionalna klasa“ dodeljena je reditelju Vladimiru Mančiću za film Čovek iz Tehogasa.

Na festivalu se već treću godinu dodeljuju AFIFs nagrade za montažu i ovogodišnji pobednici su: Branislav Bane Milošević – nagrada za životno delo; Milena Predić (Čuvari formule) i Olga Košarić (Da li ste videli ovu ženu) – ravnopravno dele nagradu za najbolje montirani srpski dugometražni film; Borni Buljeviću (Garbura, Hrvatska) – nagrada za najbolju montažu manjinske koprodukcije.

Festival je održan u Kragujevcu od 7. do 10. decembra pod sloganom „Vodim te na film“, a ulaz na sve projekcije i prateće programe bio je besplatan. U takmičarskom programu prikazano je 9 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije. U revijalnom delu programa prikazana su dva filma nagrađena AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“. Osmi ŠIFF obeležila je odlična komunikacija između publike i filmskih stvaralaca, nakon većine projekcija publika je razgovarala sa rediteljima, producentima, glumcima, montažerima i drugim profesionalcima koji stvaraju film.

Post Author: Milan

Ostavi komentar