Stari sjaj Knjaževsko-srpskog teatra

Proglašenjem pobednika i predstavom u čast nagrađenih sinoć je na sceni Knjaževsko-srpskog teatra završen XVIII međunarodni pozorišni festival JOAKIMFEST. Nagradu za najbolju predstavu u celini, Gran-pri „Joakim Vujić“, jednoglasnom odlukom žiri je dodelio predstavi „Što na podu spavaš“, rađenoj po istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS. Specijalna nagrada Grada Kragujevca pripala je Kokanu Mladenoviću za režiju ove predstave koja je takođe osvojila i nagradu žirija publike za najbolju predstavu festivala.

Interesovanje publike za ovogodišnji Joakimfest bilo je toliko da su se na dnevnom nivou igrale i po dve predstave iako nije bilo planirano. To govori da smo zahvaljujući dobrom izboru predstava publici ponudili nešto novo, drugačiji koncept u odnosu na prethodne godine, ocenio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Izuzetna posećenost svih predstava, pozitivna energija, razvoj publike, predstave za mlade u kontinuitetu, kao i novozaposleni mladi kragujevački glumci parametri su koji određuju nivo kvaliteta pozorišnog života u Kragujevcu. Danas u Kragujevcu režiraju najpoznatiji srpski reditelji, istakao je on i naveo da trenutno Gorčin Stojanović radi na novoj predstavi, a da je za zimu planiran i rad sa Egonom Savinom.

Najavljujući uvećan broj novih predstava tokom cele naredne godine i nove koprodukcije sa Srpskim narodnim pozorištem proistekle iz saradnje sa Maticom srpskom, Bjeletić je naglasio da će se prvi put raditi i mjuzikli. On je podsetio da su tu već oprobane predstave na znakovnom jeziku, kao i nedavno uvedena novina prevođenja predstava na engleski jezik zbog studenata iz inostranstva. Novi segmenti će proširiti obim participacije učesnika u pozorišnom životu, unaprediti kvalitet kulturnog života u celini, a teatru vratiti stari sjaj, poručio je Bjeletić i najavio da je u pripremi i elektronska prodaja ulaznica.

Foto: Nenad Borisavljević

Post Author: Milan

Ostavi komentar