Smak 50

U Domu omladine, veče uoči održavanja koncerta Smaka u okviru centralne proslave Đurđevdana, pod pokroviteljstvom grada, otvorena je retrospektivna izložba arhivske građe grupe Smak, Smak50, autorke Ksenije Đerković. Grad Kragujevac je živeo, rastao i na svaki mogući način utkao u sebe grupu Smak, koja je postala deo njegovog identiteta, a koncert i izložba su jedan od načina kojima se Kragujevac ponosi i zahvaljuje legendarnom sastavu.

Ovo je način da se Kragujevac i Kragujevčani oduže članovima grupe jer su svojom muzikom rok scenu bivše Jugoslavije podigli na jako visok nivo i ono što ima još veći značaj jeste da ta muzika i dalje traje, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Kragujevčani slobodno mogu da kažu da sa Smakom imamo najbolje od muzike u ovom delu sveta. Postoje stvari koje društvo razdvaja i deli, što je nekada produktivno i kreativno, rekao je Dašić, ali je malo stvari u kojima ćemo se svi složiti. Jedna je od njih jeste muzika grupe Smak i sutrašnji koncert na trgu.

U prisustvu članova grupe, basiste Radomira Mihajlovića Točka, bubnjara Slobodana Stojanovića Kepe, bas gitariste Zorana Milanovića, mladog vokala Jovana Pantića, predstavnika Gradske uprave, ljubitelja legendarne grupe, izložbu je, u ime grada, otvorio Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Kada je Smak u pitanju još uvek nismo uspeli da odgonetnemo koje su to granice i visine koje su oni dosegnuli. To je svojevrsan fenomen koji se dešava iznova, svaki put kada uživamo u umetnosti koju daruju muzičkoj sceni naše zemlje već pola veka, rekao je Bjeletić. Opus stvaralaštva grupe Smak je izuzetno bogat i još uvek je predmet divljenja i analiza. Smak je uspeo da oblikuje prepoznatljiv zvuk koji još uvek slušaoce ne ostavlja ravnodušnim. Kako vreme prolazi dobija sve više na vrednosti. Danas sa sigurnošću možemo da kažemo da je to naše nasleđe, istakao je član Gradskog veća. Jedan od razloga je što muzika kao bezvremeno stvaralaštvo još uvek cirkuliše a još jedan od većih razloga je i to što su se članovi u svom stvaralaštvu bavili društvom. Danas se to društvo bavi njihovom muzikom. Grupa Smak je uspela da u Šumadiji, u podneblju koje ima plodonosno tle i rodnu zemlju, zasadi drvo života koje još uvek raste, daje sve veću i lepšu krošnju i rađa nove izdanke. Kuća grupe Smak, Dom omladine u Kragujevcu i danas okuplja mlade motivisane njihovom muzikom da nastave da stvaraju, a grad ih podržava da nastave u tom pravcu, kazao je Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Autorka izložbe Smak 50, Ksenija Đerković, ćerka bubnjara legendarne grupe Slobodana Stojanovića Kepe kaže da je pripremanje izložbe bilo vrlo emotivno i inspirativno jer je počela u njoj da nastaje i da se stvara još od malih nogu. Izložba govori o tome kako je to živeti Smak. Nije to samo priča moje porodice, već je to priča sve dece muzičara Smaka koji su upravo to živeli, kaže Ksenija.

Kragujevac, sutra, na Đurđevdan, očekuje spektakl na trgu ispred zgrade Gradske uprave.

Post Author: Milan

Ostavi komentar