Sećanje na heroje

Povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u organizaciji Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Svet“ u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije ruski i srpski umetnici priredili su koncert “Sećanje na heroje“. Umetnička manifestacija deo je međunarodne manifestacije ’’Besmrtni puk’’ i svaka će biti dostupna na istoimenoj medijskoj platformi u bilo kom delu sveta da je upriličena. U ime grada, svečanost je otvorila dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Dan pobede nad fašizmom ceo svet slavi, slavi sve one heroje i vojnike koji su bili na pravoj strani sveta, pravoj strani života i zlatnim slovima ispisali stranice istorije koje donosi mir. Ovakve manifestacije ne dozvoljavaju nam da zaboravimo velika dela herojstvo, bratstvo, prijateljstvo od iskona koje traje između srpskog i ruskog naroda, rekla je dr Damnjanović. Naš zadatak je da sačuvamo ono što je sveto a to je dan koji je doneo pobedu nad fašizmom. Grad Kragujevac sa svojim prijateljima iz Rusije iz godine u godinu ga obeležava, jer želimo da nova pokoljenja pamte i prenose značaj ovog datuma budućim generacijama. Samo narodi koji cene i poštuju svoju prošlost imaju pravo da veruju i da se raduju još boljoj budućnosti. U ime prijateljstva ruskog i srpskog naroda, u ime položenih života koji snagom svoje žrtve pronose ideju mira i slobode i humki koje se nalaze na teritoriji našeg okruga, današnja manifestacija je njima u čast. ’’Sećanje na heroje’’ je njen naziv, a svi mi moramo biti heroji danas, jer samo herojskim činom praštanja i čuvanja tradicije, kulture, umetnosti i svega što je vredno za jedan narod, predstavlja zalog za budućnost, poručila je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća.

Humana, internacionalna manifestacija Besmrtni puk u znak sećanja na stradale i učesnike svih ratova u prošlom veku prošla je danas ulicama Kragujevca. Povorka automobila kretala se od Trga Radomira Putnika ulicama Save Kovačevića, Grada Sirena, Nikole Pašića, Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Kragujevačkog oktobra do Muzeja ’’21. oktobar’’. Povorku su pratili i članovi moto kluba ’’Noćni vukovi’’.

Marš besmrtnog puka prvi put održan je u Rusiji 2011. godine, odakle se raširio u četrdeset zemalja sveta i postao međunarodna manifestacija.

Post Author: Milan

Ostavi komentar