Promocija stripa “Kraguj, heroj mladih“

U okviru projekta „Vršnjačka podrška mladih“ koji grad Kragujevac u saradnji sa Kancelarijom za mlade realizuje, održana je radionica za izradu stripa „Kraguj, heroj mladih“. Reč je o projektu koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije, i u saradnji sa Populacionim fondom UN (UNFPA) i Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnažavanje žena u Srbiji UN Women. Drugoj radionici održanoj u zgradi Gradske uprave, koju Udruženje „Svet stripa“ održava u cilju informisanja mladih o njihovim pravima, u ime grada prisustvovala dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Projekat simboličnim nazivom „Kraguj, heroj mladih“ podstiče na razmišljanje vezana za istorijat našeg grada, na pticu kraguj. Kancelarija za mlade kroz ovakve projekte želi da podstakne mlade da se zauzmu za ljudska prava u svim oblastima, da se njihov glas čuje, istakla je članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović. Oktobar je mesec kada grad Kragujevac, grad heroj i grad stradalnik, šalje poruke mira čitavom svetu. Ovo je prilika da pošaljemo poruku pred veliki događaj a to je 75. godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, rekla je dr Damnjanović i izrazila zahvalnost svima koji su radili i podržali projekat.

Za predstavljanje ovog projekta Populacioni fond UN izabrao je strip kao način na koji će to izvesti rekao je Nebojša Vesović, urednik Udruženja „Svet stripa“. Autor stripa je Ivica Varjačić a urađen je u većem tiražu i njime šaljemo poruku mladima. Kancelarija za mlade će distribuirati dalje i većina mladih i svi srednjoškolci će dobiti strip, kazao je Vesović.

Cilj projekta „Vršnjačka podrška mladih“ je da se proširi mogućnost mladih za učestvovanje u lokalnim aktivnostima i zagovaračkim procesima na lokalnom nivou kako bi se teme ljudskih prava i rodne ravnopravnosti promovisale a mladi uključili u sve aspekte života u lokalnoj zajednici.

Post Author: Milan

Ostavi komentar