Otvorena izložba Davora Dmitrovića “Priče za malu decu”

U kragujevačkoj galeriji „Aleksić“ otvorena je izložba zagrebačkog umetnika Davora Dmitrovića – „Priče za malu decu“, koju če posetioci biti u prilici da vide sve do 30. septembra.

Ovaj slikar, mlađe generacije, predstavio je svoju najnoviju produkciju, čija inspiracija su upravo bajke ali u kojima je on glavni protagonista. Posetioci će moći da vide izložbu, koju čine mahom radovi velikog formata, rađeni u tehnici akril na platnu.

– Ova izložba se dešava nakon izložbe u Zagrebačkoj galeriji Forum. Za ovu izložbu  sam doneo deo tih slika, uz nove slike koje sam radio upravo za ovu priliku. Izložene slike posuđuju likove iz poznatih bajki i pričaju o univerzalnoj temi odnosa, laži i istine, i osećaja lične uloge u svemu tome. Srpska publika ima jako razvijen smisao za savremenu umjetnost te sam stvarno ugodno iznenađen i zahvalan na gostoprimstvu, izjavio je prilikom otvaranja Davor Dmitrović.

Tako se na Davorovim slikama mogu videti, prinčevi, princeze, vitezovi, Petar Pan, Pinokio ili Crvenkapa u njegovoj interpretaciji.

Kustos izložbe, Feđa Gavrlović, kaže da je činjenica da je Dmitrović za glavni motiv ovog ciklusa uzeo duhovite interpretacije bajki, odmiče ga od standardne savremene opsednutosti vlastitom ličnošću.

– Čini se da je Dmitrović pogodio pravi odnos između mitologizacije i karikiranja samog sebe, između narcisoidnog samosažaljenja i okrutnog ismejavanja vlastitih senzibilnosti“ Bajke su kolektivni produkt, i možda nam ove Davorove slike ukazuju na to kako su već mnogo puta proživljavane. Govore nam, možda, i to da se ne trebamo stideti seksualnih želja koje društvo smatra devijantnimakaže Gavrilović.

Davor Dmitrović je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a trenutno je na doktorskim studijama na Kineskoj umetničkoj akademiji u Hangzhou.

Izložbom Davora Dmitorvića galerija „Aleksić“ otvara novi ciklus izložbi na kojima će biti predstavljeni pored domaćih autora i umetnici iz regiona.

Galerija „Aleksić“ se nalazi u Karađorđevoj ulici broj 26 u Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar