Otvoren prvi Tradicija fest

Prvi Tradicija fest u organizaciji CZNTK Abrašević pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, otvoren je sinoć u porti Stare crkve. Prve večeri festivala nastupila je pobednička violina sa Carevčevih dana, najbolje frule iz Prislonice i prva harmonika Srbije iz Soko Banje. U ime grada prvi Tradicija fest otvorio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Festival sa konceptom očuvanja tradicije nedostajao je Kragujevcu da obeleži i upotpuni kulturnu scenu grada, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Centar za negovanje tradicionalne kulture Abrašević dao je značajan doprinos oživljavanju kulturne scene grada u prethodnom periodu. Sa jasnim konceptom, ovo je festival koji odiše kvalitetom i ima šta da pokaže. Siguran sam da će publika tokom trajanja festivala imati šta da čuje i vidi i da će u tome uživati.

Druge večeri festivala biće održan veliki koncert srpske tradicionalne muzike, izbor za najboljeg pevača – solistu Srbije, nastupiće ženska pevačka grupa Abrašević, a sve uz pratnju Beogradskog omladinskog narodnog orkestra pod upravom Slavka Mitrovića – Caleta. U okviru pratećeg programa pre početka koncerata od 18 do 20 sati promovisaće se najbolja vina i rakije Šumadije.

Tradicija je naša prošlost, sadašnjost, budućnost i negujući je stvaramo novu. Budući da je Kragujevac po mnogo čemu prvi i ovo je prvi festival povezan sa tradicijom i neće preći granicu onoga što Kragujevčani vole i što im prija, jer smo mi ipak rokerski grad, kaže Ana Petrović, umetnička direktorka CZNTK Abrašević. Kragujevac je vrlo specifičan, ostaje veran onoj kulturi uz koje su generacije odrastale, a koje danas grade ovaj grad. Ove godine smo naročito obratili pažnju na muzički deo tradicije i sam ambijent u kom se održava nameće nam poštovanje i divljenje, istakla je direktorka. Pred nama je veliki zadatak za sledeće izdanje festivala jer želimo da predstavimo i druge segmente naše tradicije kulturu, umetnost, etnologiju.

U okviru svečanosti u porti Stare crkve, 18. juna od 20 sati, koncert će održati Prvo pevačko beogradsko društvo.

Post Author: Milan

Ostavi komentar