Otvoren 26. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“

U Pozorištu za decu i mlade Kragujevac večeras je počela „Zlatna iskra“, Međunarodni lutkarski festival koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Kragujevca održava 26. put. Svečano otvaranje festivala koji originalnim, kvalitetnim i svestranim lutkarskim produkcijama decenijama obogaćuje pozorišni život našeg grada i zemlje upotpunili su zvuci Gudačkog kvarteta Simile, a učesnike i publiku pozdravila je direktorka pozorišta, Jelena Stojanović Patrnogić, poželevši svima da uživaju u programima.

Ovogodišnja „Zlatna iskra“ apsolutno pripada savremenom lutkarskom stvaralaštvu jer je zastupljen program koji se obraća svim ciljnim grupama. Imamo predstave za bebe, decu, učenike osnovnih škola, mlade, a biće i predstava za odrasle, rekla je Patrnogić, istakavši da je posebno interesantno što se ove godine predstave međusobno potpuno razlikuju. U takmičarskom delu programa, najavila je ona, je 13 predstava i one pokazuju totalno različite mehanizme animacije. Publika će imati prilike da pored predstava koje pripadaju klasičnom tipu vođenja lutaka vide i animacije koje se tiču svetla, senki, sublimacije plesa i animacije lutaka. Sve produkcije su novijeg datuma, prošle godine su imale svoje premijere i za nepunih godinu dana postigle izuzetne rezultate u državama iz kojih dolaze. Festival „Zlatna iskra“ ove godine je veoma jak, a gosti su se sami javljali da prisustvuju kako bi videli šta je ove godine u Evropi aktuelno, što bi značilo da je odlično ocenjen od strane stručne javnosti i pre nego što je počeo, kazala je Patrnogić.

U takmičarskom delu programa učestvuju predstave pozorišta iz Italije, Španije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Češke, Poljske, Francuske i Srbije, dok će bogat prateći program sa dosta kreativnih radionica biti realizovani na sceni i u dvorištu Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, Knjaževsko-srpskom teatru, Domu omladine, Kući Đure Jakšića i Dramskom studiju „Petar Pan“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar