Novi obrazac kulturnog delovanja Knjaževsko srpskog teatra

Knjaževsko srpski teatar je 2023. godinu počeo sa dve premijere u razmaku od nedelju dana, gostovao na Virkas festivalu u Hrvatskoj, a sledeće nedelje sa predstavom „Uspomena na Crvenu zastavu“ putuje u Crnu Goru, kazao je Mladen Knežević, direktor, najavljujući kako je istakao „zlatni period za teatar“.

Ove godine će naša publika imati prilike da vidi neke vrhunske predstave koje su sada apsolutni hitovi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pregovorima smo za predstave „Balkanski špijun“, „Rolerkoster“, „Knjiga o Milutinu“, očekuju nas i Joakimovi dani za koje planiramo bogatiji i raznovrsniji program ali i još dve primejere – jedna predstava će biti u režiji Juga Đorđevića i druga Gorčina Stojanovića. Izrazivši nadu da će ove godine ostvariti koprodukciju sa Crnom Gorom, a sledeće sa Hrvatskom, Knežević se zahvalio gradu Kragujevcu, gradonačelniku i članu Gradskog veća za kulturu na podršci Knjaževsko srspkom teatru, a posebno zbog toga što je kako ističe „pozorište živa stvar“ u kome se na dnevnom nivou dešavaju promene na koje mora odmah da se reaguje.

Shodno tradici koju negujemo želimo da zadovoljimo potrebe pozorišne publike i šireg auditorijuma. Naša namera je da kreiramo novi obrazac kulturnog delovanja Knjaževsko srpskog teatra i pečata koji će imati posebnu snagu na pozorišnoj mapi naše države, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Podsetivši da je prošla godina bila jedna od najposećenijih u pethodnih dvadesetak godina, kao i 2019. on je naglasio da je ovo način da dalje radimo na planiranju publike ali i vidimo tv lica i glumce koje viđamo u televizijskim serijalima i našim poznatim filmovima. Želimo širom da otvorimo vrata Knjaževsko srpskog teatra za jedno savremeno čitanje pozorišnih dela u skladu sa potrebama publike i novim tendencijama na evropskoj pozorišnoj sceni. Ove godine imaćemo prilike da ugostimo najpoznatija imena srpskih reditelja pozorišne umetnosti koji će učestvovati i u kreiranju pozorišnih predstava u Knjaževsko srpskog teatra u ovoj i narednoj godini. Dva puta mesečno imaćemo ustaljene termine za gostovanje renomiranih pozorišta iz naše države – Ateljea 212, Zvezdara teatra, Pozorišta na terazijama, BITEF teatra i pozorišta iz Novog Sada i Niša, čime poručio je Bjeletić, činimo iskorak ka unapređenju ne samo kulturne scene grada Kragujevca, već i pozorišne scene.

Post Author: Milan

Ostavi komentar