Noć muzeja u Kragujevcu 2024

Kragujevac i ove godine deo je jedinstvene kulturne manifestacije Noć muzeja. Za posetioce, ustanove kulture pripremile su program na više lokacija.

U galeriji Legata Nikole Koke Jankovića u 20.00 sati biće otvarena izložba vajarskih dela Andreje Baća Vasiljevića „Čovek-Ptica-Predeo“, a za posetioce ovaj prostor je u Noći muzeja otvoren do ponoći.

Izložba slika „Nadahnuća’’ Martina Jonaša, naivnog slikara iz Kovačice, obilazi Srbiju povodom 100 godina od rođenja velikog umetnika, a u Noći muzeja od 19.00 sati je u Kući Đure Jakšića u Kragujevcu. O Jonaševoj umetnosti govoriće istoričarka umetnosti Jarmila Čendić i gosti iz galerije Naiva Art Kult iz Kovačice.

Ustanova Spomen – park „Kragujevački oktobar” u subotu organizuje poseban program a radno vreme objekata je od 8.00 do 24.00 časa. Muzej „21. oktobar’’ otvoren je za posetioce koji će biti u prilici da pogledaju izložbe QR izložba „Poslednje poruke streljanih’’ muzejskog savetnika istoričara Nenada Đorđevića. Skeniranjem koda mogu se čuti i pogledati audio i video zapisi prevedeni iz nastalih poruka. Posetiocima je dostupna stalna, multimedijalna postavka o oktobarskoj tragediji, streljanju više hiljada Kragujevčana 21. oktobra 1941. godine. Za Noć muzeja ova ustanova kulture priređuje i večernji obilazak Memorijalnog parka „Sećajte se moji mene“ uz stručno vođenje kustosa. Polazak je minibusom na parkingu ispred Muzeja „21. oktobar“ na pola sata od 18.00 do 20.00 sati.

U Galeriji Mostovi Balkana od 17.00 do 24.00 časa izložba „Preseci“ grafike iz zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu.

U galerijskom prostoru Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ za posetioce u Noći muzeja od 18 do ponoći je pripremila virtuelnu šetnju kroz izložbe „Knjažesko-srbska knjigopečatnja u Kragujevcu (1833-1835)“ autora Gordane Vučković, Tatjane Janković, „Ljudi koji su menjali Srbiju-Jovan Đ. Mirković, muzički pedagog, bibliotekar, filantrop i zadužbinar“ autora Gordane Vučković, Jasmine Marković i Nemanje Brkića i izložbe autora Gordane Vučković, Jasmine Marković i Mirka Demića – „Možda će se jednom videti koliko sam voleo svoju zemlju i svoj narod – Zarija D. Vukićević, diplomata, književnik, prevodilac i bibliotekar“. Projekat virtuelnih šetnji kroz postavke Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” u Kragujevcu je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar