Nagrade su došle kao potvrda da smo na dobrom putu

Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu organizovao je prijem za članove ansambla Pozorišta za decu Kragujevac koji su osvojili nagrade na dva međunarodna i jednom nacionalnom festivalu.

Za relativno kratak vremenski period, Pozorište za decu uspelo je ozbiljno da se pozicionira na festivalima u našoj zemlji ali i da stekne ugled na međunarodnom nivou. Mislim da su uspeli dobrim idejama, kvalitetnim odabirom predstava, i ono što bih posebno istakao, promišljenim angažovanjem spoljnih saradnika. Naravno kvalitet glumačkog ansambla se ne dovodi u pitanje, podrazumeva se. Glumački ansambl i zaposlene u Dečijem pozorištu krasi entuzijazam, takmičarski duh, kada se pripremaju za predstave, festivale, a grad nastoji da ih u svemu tome podrži i ulaže značajno veća sredstva, posebno kada je reč o takmičarskim predstavama – kazao je Bjeletić.

Na 28. Međunarodnom festivalu za decu koji se održao u Subotici od 19.-24. septembra, Pozorište je nastupalo sa predstavom “Bambi”, češkog reditelja Jakuba Maksimova i tom prilikom osvojilo tri nagrade: nagradu za glumačko ostvarenje koja je pripala Milošu Milovanoviću, nagradu za originalnu muziku, Lazaru Novkovu i nagradu za režiju koja je pripala Jakubu Maksimovu. Sa 1. Međunarodnog festivala lutkarske umetnosti u Mostaru, za predstavu “Tihi dečak” u režiji Tina Grabnara, Pozorište za decu se vratilo takođe sa tri nagrade: gran pri Festivala “Zlatni svitac” za najbolju predstavu u celini, nagradom za režiju Tinu Grabnaru i nagradom za glumačko ostvarenje, Milomiru Rakiću. Pozorište je dobilo poziv da svečano zatvori bijenalni nacionalni slovenački festival sa predstavom „Tihi dečak“.

Nagrade su došle kao potvrda da smo na dobrom putu. Mislim da smo izabrali predstave koje nose u sebi neke vrste rizika, ali su ljudi koji su bili u žiriju, stručna javnost i publika, prepoznali da mi ipak idemo napred, istražujemo nešto što je novo, i kada je u pitanju dečije stvaralaštvo i kada je u pitanju lutkarstvo. One su vetar u leđa da nastavimo tom snagom i sa odabirom umetnika koji su spremni da istražuju i da potpuno posvećeno rade za decu, u skladu sa ovim dobom i decom koja danas imaju neka druga interesovanja u odosu na ona kakva su bila ranijih godina – kazala je Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka Pozorišta za decu Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar