Miljan Bjeletić : Očekujemo nove ideje koje će pomoći da dodatno obogatimo kulturnu ponudu grada

Javni konkurs za finansiranje/sufinansiranje programa/projekata udruženja/organizacija u oblasti kulture na teritoriji grada Kragujevca u 2022. godini biće otvoren sutra, 10. februara i objavljen na zvaničnoj internet stranici grada Kragujevca. Predlagači mogu biti udruženja registrovana za obavljanje kulturne delatnosti čije je sedište na teritoriji grada Kragujevca, kao i samostalni umetnici kojima je takav status utvrđen na osnovu Zakona o kulturi i koji mogu u partnerstvima sa drugim organizacijama ili udruženjima da apliciraju. Opredeljeni iznos sredstava za ovogodišnji konkurs je 40 miliona dinara.

Očekujemo nove ideje koje će pomoći da dodatno obogatimo kulturnu ponudu grada Kragujevca i koje će stvoriti novu publiku. Smatram i da smo tokom prethodnih godina imali sluha za takve ideje od kojih su neke prerasle u danas prepoznatljive festivale koji su formirali novu publiku. To je festival elektronske muzike VIBE, Šumadijski internacionalni filmski festival, Festival muzičke omladine grada Kragujevca, Festival umetničke fotografije Fotorama, Gružanski pesnički susreti, Festival kamerne muzike i dr. Kulturni identitet jednog grada se ne zasniva samo na ustaljenim manifestacijama, već i na izgradnji novih – kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Rok za podnošenje predloga projekata je 12. mart. Oblasti koje će biti zastupljene u okviru javnog konkursa su muzičko stvaralaštvo, likovne umetnosti, primenjene umetnosti, dizajn, arhitektura, umetnička fotografija, pozorišna umetnost, filmska umetnost, narodna igra, klasičan balet, moderan ples, digitalno stvaralaštvo i multimedija, prevođenje kulturne baštine, arhivske građe, savremenog stvaralaštva u digitalnu formu, ulična umetnost, mjuzikl, pantomima i dr.

Grad Kragujevac raspisuje konkurs za projekte u kulturi od 2015. godine.

Na taj način ostvaren je neophodni kontinuitet. I ove godine opredeljena su značajna finansijska sredstva, a Kragujevac se po izdvajanjima za ovaj konkurs, u nekoliko prethodnih godina, našao odmah iza Novog Sada, zaključio je Bjeletić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar