Matija Dedić otvara XXII Internacionalni džez festival

Koncertom Matije Dedića, hrvatskog pijaniste i kompozitora, večeras u 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije počinje XXII Internacionalni džez festival.

Organizatori ovog festivala već 22 godine približavaju džez muziku kragujevačkoj publici. NJegov ovogodišnji moto je „Stvarnost“, čime žele da istaknu potrebu i važnost održavanja kulturnih događaja u vreme neizvesnosti i globalne krize. DŽez festival organizuje ArtKvart, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, ambasada Danske i Republike Hrvatske u Srbiji, Austrijskog kulturnog foruma, a grad Kragujevac ga je proglasio manifestacijom od značaja za grad.

Jedan od razloga zašto smo uvrstili ovaj festival kao manifestaciju od značaja za grad Kragujevac je upravo kvalitet koji nudi, kao i činjenica da predstavlja događaj koji na najbolji način afirmiše naš grad, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. DŽez festival je jedno vreme bio indikator za neke druge organizacije i ustanove kulture koje se bave muzičkim stvaralaštvom da i one pođu tim putem, tako da danas na muzičkoj sceni imamo ustanove kulture koje promovišu džez i okupljaju ljubitelje te vrste muzike.

Inače, Kragujevac je okarakterisan kao grad alternativnih muzičkih izraza, tako da, kada je džez muzika u pitanju, Kragujevac baštini te muzičke vrednosti koje sežu u drugu polovinu dvadesetog veka, zaključio je Bjeletić.

Govoreći o svom nastupu na predstojećem festivalu, Matija Dedić je naglasio da organizatori drugih festivala žele da Matija svira Arsena ili DŽibonija, a ovo je džez festival na kojem Matija svira Matiju. Ja sam okrenut klasici i savremenoj muzici i jako sam sretan što sam ovdje nakon dvadeset godina, kao i da mogu predstaviti sebe u najboljem svijetlu, kazao je Dedić, koji će na koncertnom klaviru svirati svoje muzičke džez kompozicije.

Tokom tri festivalske večeri, savremenu evropsku džez scenu kroz svoje nastupe i radionice interaktivnog karaktera će predstaviti muzičari iz Danske, Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije, Albanije i Austrije, među kojima su i Vasil Hadžimanov, dr um Ivan Ilić, Damir Imamović i mnogi drugi renomirani džez umetnici. Nakon glavnih programa, biće organizovan jam session, tokom kojeg će publika moći da uživa u slobodnoj džez interpretaciji.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije, organizator će poštovati sve zvanične preporuke i sprovesti mere u cilju sprečavanja virusa Covid-19, zbog čega su se, kazala je Verica Nerić, direktorka festivala i opredelili da dve večeri, glavni i prateći programi održe na otvorenom, u Zastavinoj bašti.

Post Author: Milan

Ostavi komentar