Matija Dedić otvara 22. Internacionalni džez festival u Kragujevcu

22. Internacionalni džez festival održaće se u Kragujevcu od 27. do 29. avgusta.

Preko 40 džez muzičara iz zemlje i inostranstva nastupiće tokom tri
festivalska dana. U srcu Šumadije publika će mati priliku da sluša 7
koncerata, učestvuje na dve muzičke radionice i da pogleda dodatne
umetničke sadržaje inspirisane džezom.
Glavi program će se održati na dve lokacije – Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i Zastavinoj bašti (Garden stage/Knežev arsenal), a nastupiće muzičari iz Danske, Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije, Albanije i Austrije.
U okviru pratećeg programa održaće se dve radionice namenjene publici –
„Kako se sluša džez“, radionicu vode Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov i
„Balkanski zvuk“, radionicu vodi Damir Imamović.

Organizator će sve aktivnosti sprovesti u skladu sa poštovanjem mera
propisanih u cilju suzbijanja Covid-19 infekcije.

„Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji našeg projekta
obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje.“

XXII IJFK organizuje „Art Kvart“ uz podršku Ministarstva kulture i
informisanja Republike Srbije, Grada Kragujevca, Austrijskog kulturnog
foruma u Beogradu, Ambasade Danske u Srbiji, Ambasade Republike Hrvatske.

GLAVNI PROGRAM

27. avgust, petak, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

20:00 Matija Dedić, Hrvatska

Matija Dedić je džez pijanista i kompozitor. Rođen u poznatoj umetničkoj porodici, rano je ušao u svet muzike i to kroz klasičnu muziku. Školovao se na prestižnoj džez akademiji u Gracu, a po povratku u Hrvatsku postiže veliki uspeh na regionalnoj muzičkoj sceni. 2004. objavljuje album „Tempera“, na kome se nalazi dvanaest pesama Zlatana Stipšića Gibonnija. Godinu dana kasnije objavljuje album „Drugi pogled“ u kojem su sadržane najpopularnije kompozocije njegovog oca, Arsena Dedića. Izdao je još nekoliko albuma, a poslednji „INFLUENCEs“ izdaje 2019. Piše za pozorište i televiziju, dobitnik je više prestižnih nagrada u oblasti džez muzike, a kragujevačkoj publici predstaviće se muzičkim projektom „Matija svira Matiju“.

28. avgust, subota, Garden stage / Knežev arsenal
20:00 Girls in Airports, Danska

Džez kvartet iz Kopenhagena nam donosi slobodni duh i specifičan skandinavski lirski džez. Bend čine četvorica veoma različitih i kreativnih muzičara – Martin Stender na saksofonu, Mathias Holm klavijature, Victor Dybbroe perkusije i Anders Vestergaard na bubnjevima. Harizmatični nastupi učinili su ih jednim od najzanimljivijih bendova na međunarodnoj džez sceni. Danski sastav je do sada objavio 6 albuma, a saradnju sa big bendom Aarhus Jazz Orchestra zabeležili su na albumu „Leap“. Publici IJFK-a predstaviće novi album „Dive“ koji je izašao u novembru prošle godine.

21:00 Kanton6, Severna Makedonija

Bend iz Severne Makedonije donosi nam zanimljiv džez izraz – elektronski krosover. Zasnovan na plesnom ritmu, Kanton6 nadograđuje improvizacije uživo muzičkom ili bilo kojom drugom idejom: lažna mitologija, lukava upotreba etna i stalni priliv kvalitetnog džeza. Poslednji album „Jazzus“ izdali su u julu 2021, bogatog izraza, smeo, prava muzička avantura koja će vam se uživo predstaviti. Bend čine Mirko Popov (mašina i glas), Siniša Evtimov (klavijature, gitara), Vladan Drobicki (trombon).

22:00 Antonie, Severna Makedonija

Svestrani umetnik – perkusionista, bubnjar, multi instrumentalista, kompozitor i producent, Antonie nam dolazi iz Skoplja, Severna Makedonija. Njegov poslednji solo projekat nazvan „AVP“ zamišljen je kao serija studijskih albuma koji će predstaviti različite stilove i žanrove. Prvi album u ovoj muzičkoj seriji donosi nam džez sa elektronskim i ambijentalnim zvukom. U srži zasnovan na živom nastupu – one man show koji iskazuje magičnu jedinstvenost marimbe i vibrafona pomešanih sa klavirom, basom, perkusijama i drugim instrumentima. Antonie ruši granice žanra eksperimentišući i kreirajući novi zvuk.

29. avgust, nedelja, Garden stage / Knežev arsenal

19:00 Albanian Jazz Society, Albanija
Jedan od najpopularnijih džez sastava u Albaniji, čine ga ugledni muzičari iz Tirane – pijanista i kompozitor Gent Rushi, saksofonista i flautista Ermal Rodi, bubnjar Emiljan Dhimo i kontrabasista Roni Gjura. Zajedno sviraju 10 godina, a njihova muzika se sastoji od širokog spektra isprepletenih stilova, uvek sa specifičnim bojama savremenog balkanskog džeza. Kvartet AJS je osnovao prvo udruženje albanskih džez muzičara. Svake godine organizuju događaj „Balkan Jazz ShowCase“ gde učestvuju muzičari sa Balkana, i šire. Na svakom koncertu kvarteta AJS oseća se snažna energija koju publici prenose kroz svoje temperamentno i virtuozno muzičko izvođenje.

20:00 Bosque Sound Community, Srbija
Bosque Sound Community je fussion jazz sastav iz Beograda, njihova muzika je zasnovana na klasičnom instrumentalnom džez–rok idiomu. Članovi benda su Miloš Bosnić (bend lider, basista i kompozitor), Dušan Petrović (saksofonista), Stevan Milijanović (klavijaturista), Aleksa Milijanović (bubnjar) i Aleksandar Radulović (perkusionista). Bend postoji od 2015. godine i iza sebe ima dva oficijelna muzička izdanja, „Four noble truths” iz 2015. i „Escape From Urumchi“ iz 2019, dok je treće u pripremi i izlazi u toku ove godine.

21:00 KK trio, Austrija / Srbija
Akustični trio čine Katarina Kochetova (klavir), Clemens Gigacher (kontrabas) i Bogdan Đurđević (bubanj). Trio mladih i talentovanih muzičara koji žive i rade na relaciji Beč–Beograd donosi nam moderni zvuk džeza inspirisan stvaralaštvom Ambrose Akinmusire-a, Gerlad Clayton-a, Harish Raghavan-a … Do sada su svirali sa poznatim imenima domaće i inostrane džez scene, dok će se publici IJFK-a predstaviti autorskom muzikom i sa par džez standarda u sopstvenom aranžmanu.

22:00 EKLEKTIK Orkestra, Srbija
Muzički projekat nastao u oktobru 2018. u Kragujevcu koji broji 13 članova na sceni. Primarni pogon ovog sastava je eklektika, što se jasno vidi u odabiru instrumenata. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas. Kao vezivo, tu su perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk. Članovi ansambla variraju od mladih klasičnih i džez muzičara, preko samoukih entuzijasta, do iskusnih i priznatih muzičara. Izvodiće autorske kompozicije lokalnih muzičara koje u srži nose tradiciju Balkana, poput narodnih melodija i neparnih ritmova, sve to kroz harmonske boje džeza.

Radionice

27. avgust, petak, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

21:00 „Kako se sluša džez?!“, dr um Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov, Srbija
Zašto džez muzika privlači tako veliki broj poštovalaca širom sveta i šta je ovu muziku napravilo umetničkom muzikom XXI veka? Tajne džeza će razotkriti naši poznati džez umetnici – dr um Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov, uz učešće studenata Odseka za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Predavači će prisutnu publiku upoznati sa pojmom i osnovnim karakteristikama džez muzike; specifičnom ritmikom i konstantnim ritmičkim pulsom/svingom; muzičkim instrumentima koji čine ritam sekciju i drugim grupama instrumenata; imrovizacijom, izvorom materijala i okvirom za improvizaciju, slobodom izvođenja i komunikacijom kao osnovnom karakteristikom džeza, te osnovnim funkcijama i ulogama muzičara u džez bendu. Publika će moći da kroz živo izvođenje džeza, kreativni kontakt sa muzičarima i sama učestvuje u stvaranju muzike.

Ulaz na radionicu je slobodan.

28. avgust, subota, Muzička škola „Dr Miloje Milojević“

10:00 „Balkanski zvuk“, Damir Imamović, BiH
Predavanje i aktivna radionica deo su projekta SevdahLab – Obrazovni projekat Damira Imamovića započet 2010. godine, „putujuća laboratorija sevdaha“ posvećena istoriji i estetici ovoga žanra, gde u formi interaktivnih predavanja i radionica Damir objedinjuje istraživačku i muzičku stranu svoga rada. Ne zadovoljavajući se samo teorijskim izlaganjem ustaljenih shvatanja, SevdahLab često postaje kreativna radionica koja povezuje teoriju i praksu.
Damir Imamović je jedan od začetnika novog sevdaha, autor i izvođač, do sada je izdao sedam albuma, piše muziku za pozorište i film, a autor je i knjige Sevdah: Muzičko putovanje kroz tri stoljeća (2016). Proglašen je „Najboljim muzičarem Evrope“ (2021) od strane uglednog britanskog magazina „Songlines“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar