“Kragujevac, kroz ulice i muzeje“

Gradska turistička organizacija “Kragujevac“ i ove godine je za Kragujevčane i goste grada pripremila zanimljive vodičke ture u okviru tradicionalne akcije “Kragujevac, kroz ulice i muzeje“. Od kraja aprila do oktobra biće realizovano 12 vodičkih tura, u pratnji stručnog turističkog vodiča, a biće posećeni najznačajniji lokaliteti u gradu i okolini.

Sezona će biti otvorena turom “Kragujevac 200 godina prestonog grada“ kada će biti organizovana poseta manastiru Vraćevšnica u kome je 6. maja 1818. godine na predlog kneza Miloša Obrenovića Kragujevac proglašen prvom prestonicom u obnovljenoj Srbiji. Zbog značaja ovog događaja za Kragujevac turu će biti ponovljena u septembru.

Većina od 12 vodičkih tura biće takođe u znaku jubileja: 200 godina izgradnje Stare crkve, 185 godina od osnivanja Gimnazije, 140 godina od Berlinskog kongresa, 165 godina rada Vojne fabrike.

Pored vodičke ture “Kragujevac – 200 godina prestonog grada“ koja će biti organizovana u subotu 28. aprila, nova tura je Značajni jubileji našeg grada koja je planirana za 12. maj. Tog dana planirana je poseta Narodnom  muzeju, lokaciji nekadašnjeg dvora kneza Miloša, Staroj skupštini u kojoj je pre 140 godina pročitan član Berlinskog kongresa, po kojem je Srbija prvi put priznata kao nezavisna država i prvoj Gimnazija osnovanoj u Srbiji pre 185 godina.

Prvi svetski rat je takođe nova vodička tura. U subotu 2. juna predviđen je obilazak lokacija u Kragujevcu, vezanih za ratni period. Završetak ture predviđen je kod “Krsta“, gde su oslobodioci dočekani 27. oktobra 1918. godine.

Svi zainteresovani informacije mogu da dobiju u Turističkom informativnom centru na telefon 034/ 335 302 i na mejl: tic@gtokg.org.rs

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar