“Koncert za mir” nastavlja promociju Kragujevca

Kratki dokumentarni film u produkciji NVO MillenniuM, “Koncert za mir”, nastavlja i u tekućoj godini, obeleženoj aktuelnim evropskim ratom, da promoviše grad Kragujevac kao mesto održavanja prve antiratne muzičke manifestacije na ovim prostorima, 31.08.1991.

Peta po redu festivalska promocija mira, nakon projekcija na Festivalu radničkog filma u Zrenjaninu, Međunarodnim filmskim festivalima u Tuzli i Beogradu (MikroFAF), kao i KRAF-u (Kragujevačkom festivalu antiratnog, angažovanog i akademskog filma) 2021. godine, produžava širenje svoje misije i ove godine.

U regionalnoj selekciji, ovogodišnjeg sedmog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’N’Ritam u Beogradu (regionalno prestižnog i nacionalno jedinog filmskog festivala “rokumentaraca”, ove godine antiratno fokusiranog), “Koncert za mir” će biti prikazan u sredu, 15. juna, 2022. od 19:30 u Domu kulture Studentski grad u Beogradu. Ulaz je besplatan.

Tema filma je predstavljanje, široj javnosti, nedovoljno poznate mirovne inicijative u Kragujevcu – „Umetnici za mir“, koja je prošle godine obeležila 30 godina od organizovanja, kao prva antiratna manifestacija tog profila u Srbiji. Organizovana od strane javnog sektora, Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu 31. avgusta, 1991. godine sa simboličnim početkom „u pet do dvanaest“ u Šumaricama, ispred Spomen muzeja „21. oktobar“, a na inicijativu pokojnog umetničkog direktora SKC-a Branislava Kovačevića Coleta, predstavljala je ne samo srpski odgovor na sličnu antiratnu inicijativu neposredno pre održanu u Sarajevu, nego i kombinaciju javnog događaja (sa više hiljada, uglavnom mladih posetilaca) i medijskog prenosa „uživo“ (TV Novi Sad i YUTEL za područje bivše Jugoslavije u vreme kad su elektronski mediji bili dominantni). Više desetina umetnika iz cele zemlje (Gorica Popović, Josif Tatić, Predrag Ejdus, Mihajlo Radojičić „Šok“, Rade Šerbedžija, Boris Lenger, Nele Karajlić, Neša Galija, SMAK, Istok Iza…) uputilo je velikom auditorijumu poruku mira iz Srbije. A posebno Rade Šerbedžija…
Info:
Trajanje filma: 12’14“
Autor: dr Vladimir Paunović
Producent: Marija Ilić (NVO MillenniuM)
Snimatelj: Dragoslav Čeda Miljojković
Montaža: Stevan Pajkić/Jasmina Miljojković
Uloge: Branislav Cole Kovaćević, Dragoslav Tanasković Trnda, Ivan Kovačević
Plakat: Goran Dimić
Godina: 2021.

NVO MillenniuM produkcija će se na istom festivalu predstaviti i u “Work in progress” selekciji, istog dana od 18:00, sa novim dokumentarnim projektom “Priča o šumadijskom bluzu”, posvećenom kulturnom nasleđu grupe SMAK u Kragujevcu.

Film “Koncert za mir” je produkcijski realizovan prošle 2021. godine povodom obeležavanja lokalnog kulturnog nasleđa, bez ikakvih logičnih sredstava građanima najbliže institucije, slično i inicijativi da ista manifestacija postane tradicionalna o čemu film i govori.

Udruženje građana „MillenniuM“, dr Vladimir Paunović

Post Author: Milan

Ostavi komentar