JOAKIMFEST – Festival koji otvara dijalog

Međunarodni pozorišni festival Joakimfest, 16. po redu biće održan u Knjaževsko – srpskom teatru od 7. do 15. oktobra. Selektorka ovogodišnjeg festivala je Branislava Ilić, dramaturškinja i dramska spisateljica, saopšteno je danas iz KST – a.

Kao neko ko smatra da funkcija pozorišnih festivala nije i ne može biti isključivo u pozorišnoj kompetativnosti, vrednovanju i nagradama, već u mnogo širem delovanju na zajednicu i društvo, otvaranje dijaloga na pozorišne ali i mnoge druge teme, kao i uvođenje ljudi iz različitih društvenih oblasti i aktivnije uključivanje publike u taj dijalog, vidim kao put uspostavljanja značajnijeg odnosa, razmene iskustava i mišljenja o svrsi, ulozi, pa i o moći pozorišta danas, kaže Branislava Ilić.

Selekcija će biti objavljena od 1. do 5. jula, tako da je o tematizaciji selekcije preuranjeno govoriti jer se veliki broj premijera tek očekuje u narednim mesecima. U svakom slučaju selekcija ovogodišnjeg festivala će ispratiti produkciju predstava koje su realizovane u periodu trajanja pandemije sa završetkom sezone u junu ove godine, što već samo po sebi pokreće mnoga pitanja i moguće značajne razgovore na festivalu u oktobru.

Sa potpunom svešću o tome da je svako planiranje u okolnostima pandemije nesiguran i neizvestan posao, verujem da smo ipak u prethodnom periodu mnogo toga naučili o životu s virusom, između ostalog i to kako i koliko pozorište može i mora biti prilagodljivo. Bez kulture nema budućnosti a naš posao je da pozorište i festivale prilagodimo novonastalim okolnostima.

JOAKIMFEST kao festival koji upravo u takvim okolnostima otvara širi društveni dijalog, mogao bi postati dobar primer takvog prilagođenja, kaže selektorka Branislava Ilić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar