Izložbom „Mesto sećanja“ Spomen – park „Kragujevački oktobar“ obeležio 70 godina od osnivanja

Na 12 hronološki poređanih panela izloženih ispred Muzeja „21. oktobar“, Spomen – park „Kragujevački oktobar“ obeležio je 70 godina od osnivanja.

Već 70 godina imamo jednu specijalizovanu instituciju kakva je Spomen park „Kragujevački oktobar“. Mnogobrojnim rezultatima i uspesima koje su postigli, često bez podrške društva, primer su dobre prakse koju treba proširiti Srbijom i širom srpskog etničkog prostora, rekao je direktor Muzeja žrtava genocida, Dejan Ristić na otvranju izložbe „Mesto sećanja“.  Ovo je izuzetan događaj za našu kulturu, društvo i verujem da će ovaj jubilej i vreme koje je pred nama učiniti da sa više pažnje i odgovornosti svi zajedno nastavimo da stvaramo zajednicu znanja koju će činiti obrazovani i odgovorni pojedinci. Imajući u vidu brojne ratne zločine nad civilnim stanovništvom na teritoriji Jugoslavije, potrebno je da se slične institucije objedine jer u svojoj osnovi imaju negovanje kulture sećanja događaja iz prošlosti, kako se ništa slično ne bi dogodilo u budućnosti, poručio je Ristić.

Izložba je simbolično nazvana „Mesto sećanja“  i postavljena je ispred muzeja kako bi mogli da je vide posetioci muzeja ali i posetioci Spomen parka. Izložba je prikaz istorije rada ustanove od njenog osnivanja, uređenja, izgradnje muzeja, spomenika ali i programske delatnosti Spomen-parka, sa ciljem da pokažemo i podsetimo na misiju naše ustanove, rekla je direktorka, Marijana Stanković. Cilj osnivača još 1953. godine bio je da, organizacije a kasnije ustanove kao naslednici, čuvaju sećanja na žrtve, da kroz memorijalne prostore i programske aktivnosti podsetimo na njih, dodala je Stanković.

Početak rada Muzeja „21 oktobar“  ustanovljen je 15. februara 1976. Godine, podsetio je kustos muzeja, Nikola Govedarica, koji je pored Jelene Davidović, jedan od autora izložbe. Današnja izložba sastoji se od 12 hronološki poređanih panela a primarni cilj nam je prvi pano koji govori o istorijatu samog događaja, o Kragujevačkoj tragediji. Ostalih 11 panela, kazao je Govedarica, govore o istorijatu naše ustanove do samog kraja, odnosno poslednjeg 12. panela koji prikazuje kako danas izgledaju muzej i Spomen – park.

Post Author: Milan

Ostavi komentar