Izložba Radeta Tepavčevića u Galeriji RIMA

Prva ovogodišnja izložba u kragujevačkom prostoru Galerija RIMA predstaviće mladog novosadskog slikara Radeta Tepavčevića, čija se postavka najnovijih radova svečano otvara u večeras, u 19 časova.

Umetnik, koji je na ovdašnjoj likovnoj sceni već prepoznatljiv po ikonografiji u čijem središtu je motiv psa kao složena alegorija stanja savremenog čoveka, nastavlja da u najnovijim slikama razvija svoj basnoliki narativ kojim preispituje i kritički reaguje na pojave u društvu u kome živimo. „Tesna kućica za pse na Tepavčevićevim slikama nas podseća na tesne kuće u kojima žive ljudi; oglašavanje prodaje pasa upozorava nas na sudbinu čoveka svedenog na resursni potencijal u besnom i razularenom kapitalizmu čija se radna funkcija prodaje u bescenje; tetovirani psi prizivaju problematiku otuđenja čoveka današnjice koji često nastoji da tatoo crtežima i oznakama afirmiše ličnu poruku i vlastiti individualitet; psi označeni zaštitnim simbolima velikih korporativnih sistema kao što su Coca-Cola ili Nike govore o potrošačkom i tržišnom duhu sveta u kome živimo”, pojašnjava Sava Stepanov, autor predgovora u katalogu Tepavčevićeve izložbe.

Ekspresionistički robusne u tretmanu boje i forme, u slikarskom postupku bliske bad-painting procedurama, uz korišćenje kolaža i kolažnog strukturisanja kompozicije, Tepavčevićeve slike nastaju u etapnim postupcima slikanja, doslikavanja i preslikavanja, koji u konačnoj verziji dela čuvaju transparentnim pojedine segmente prethodnih faza rada, jednako ikonografskih i formalno likovnih slojeva dela. Upotreba teksta u slici, poput natpisa„Active at Night“ (Aktivan noću), „The Cramped House – The Cramped Doghouse“ (Tesna kuća – tesna kućica) ili „Doghouse“ (termin koji pored osnovnog značenja kućice za pse ima brojna, uglavnom negativna značenja u kolokvijalnom jeziku) pružaju putokaze u dešifrovanju enigmatskih figura čovekolikog psa i sveta koji on nastanjuje. „Očigledno, slike Radeta Tepavčevića predstavljaju ozbiljnu raspravu o akutelnoj zbilji“, zaključuje Stepanov, dodajući da je ovim slikama „sasvim moguće izgraditi svest o karakteru našeg doba.“

Izložba Radeta Tepavčevića u kragujevačkoj Galeriji RIMA traje do 1. jula.

Rоđen u Vrbasu 1994. godine.  Završio je osnovne i master studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno pohađa doktorske studije na istom fakultetu.

Od 2017. godine aktivno izlaže na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti likovnih i primenjenih umetnosti od kojih je najznačajnija nagrada XXII Prolećnog anala koju dodeljuje Biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka (2018).

Pored slikarstva bavi se ilustracijom i dizajnom. Od 2018. godine zaposlen je kao stručni saradnik na katedri za crtanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar