Izložba Milije Čpajaka u Galeriji RIMA

U petak 29. septembra Galerija RIMA otvara prvu samostalnu izložbu Milije Čpajaka u Kragujevcu.

Mladi umetnik, vajar po obrazovanju, publici će se ovom prilikom predstaviti svojim slikama i crtežima, nastalim u poslednjih nekoliko godina, uključujući i tri najnovija rada koja premijerno predstavlja na kragujevačkoj izložbi.

– Izvedeni akrilnim flomasterima na papiru ili platnu ovi radovi se nalaze na granici između crteža i slike – definisani su jasno kontrolisanim linijama, ali tako da u konačnoj slici gusto linearno tkanje prerasta u monumentalno bojeno polje“, navodi se u katalogu izložbe i dodaje da je, za razliku od skulpture, „Čpajakova slika znatno udaljenija od predmetnog sveta i predstavlja najapstraktniji segment njegovog stvaralaštva“.

Formalno pripadajući širokom polju asocijativne apstrakcije, Čpajakova slika ima svoje udaljeno ishodište u predmetnom svetu, prevashodno u prirodi koja je za umetnika osnovna inspiracija podjednako u skulptorskom radu. Međutim, umesto konkretnih objekata ili pojava, poput recimo kiše, vetra, elemenata biljnog ili životinjskog sveta, Čpajak zapaža zajedničke činioce njihovog postojanja. Centralni eksponati izložbe – slike iz trodelne grupe naslovljene „Zavesa“ – specifičnom dinamikom monumentalne apstraktne forme vizuelno interpretiraju unutrašnje vitalno kretanje svakog segmenta prirode, jednako na mikro i makronivou. „Krajnje pročišćena upotreba najosnovnijih elemenata slike – tanke linije, jedne boje i belog fona – ukazuje na ogoljeni, fundamentalni smisao dinamike koja je prikazana, bez nastojanja da se ona precizno definiše. Klasteri linija koji pokreću široke bojene površine nisu nikakvi prikazi trakastog tkanja zavese ili vodene koprene – radi se o krivama unutrašnje dinamike vidljivog sveta.“, zapaža Nevena Martinović, autorka teksta u katalogu, dodajući da „otuda ove slike najpre asociraju na fluidnu organsku materiju koja je u živom procesu stalne i sveobuhvatne promene“.

Izložba Milija Čpajaka u kragujevačkoj Galeriji RIMA trajaće do 28. oktobra.

Milija Čpajak (1994) je odrastao u Beogradu, u porodici koja neguje umetnost. Završio je osnovne i master studije na odseku za vajarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista francuske vlade proveo je jedan semestar master studija na École nationale Supérieure des beaux-arts u Parizu (2017). Nakon studija, kroz izlaganje i realizovanje različitih umetničkih projekata, aktivno učestvuje na umetničkoj sceni. Osvojio je drugu nagradu na konkursu Niš Art fondacije (2017). Iste godine boravio je u Koreji gde je dobio priznanje za realizovanu skulpturu na grupnoj izložbi. U okviru manifestacije Mermer i zvuci u Aranđelovcu, kao gostujući umetnik, realizovao je skulpturu za javni prostor (2020). Priredio je samostalne izložbe u Galeriji ULUS (2019), galeriji Novembar (2021) i Salonu Muzeja grada Beograda (2023). Učestvovao je na Art Market Budapest (sa galerijom Novembar, 2022). Izlagao je u Ambasadi Italij u Beogradu na izložbi Presenza tattile (2023).

Post Author: Milan

Ostavi komentar