Internacionalni festival „Isidora Žebeljan“ u Kragujevcu – gosti Anica Dobra, Ivo Josipović, Svetozar Cvetković

Internacionalni festival „Isidora Žebeljan“ biće održan od 15. do 17. juna 2021. godine u Kragujevcu, saopštio je organizator Festivala, Muzička omladina-Kragujevac.

Program Festivala činiće koncert Žebeljan ansambla, koji će izvesti dela Isidore Žebeljan, pisana za pozorišne predstave stranih i domaćih produkcija, za koja je višestruko nagrađivana, između ostalog sa tri Sterijine nagrade, kao i četiri Yustat nagrade za scensku muziku, okrugli sto uz projekciju opere „Dve glave i devojka“, prve i jedine srpske opere koja je premijeru u inostranstvu imala na srpskom jeziku, dok će na zatvaranju Festivala nastupiti orkestar sa solistima, uz našeg istaknutog dirigenta Premila Petrovića, koji već duže vreme živi u Berlinu i nastupa na najznačajnijim festivalima širom sveta.
Pored toga, na otvaranju Festivala, 15. juna, biće proglašen pobednik takmičenja mladih kompozitora, a nagradu će dodeliti predsednik međunarodnog žirija Ivo Josipović.

Učešće na Festivalu su do sada potvrdile brojne ličnosti iz sveta umetnosti – Ivo Josipović, Anica Dobra, Svetozar Cvetković, Premil Petrović, Boris Liješević, Aneta Ilić, Borislav Čičovački.

Značajn osnivanja ovakve manifestacije, posvećene Isidori Žebeljan, jednoj od naših najznačajnijih i u svetu najizvođenijih kompozitora, do sada su prepoznali i podržali Grad Kragujevac, nacionalna platforma Srbija stvara, SOKOJ, muzička kompanija Mascom i Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar