Gimnaziji iz Lebana zabranjen nastup na Pozorišnim susretima!

Direktor Gimnazije u Lebanu zabranio učenicima nastup na Pozorišnim susretima učenika gimnazija Srbije, saopštenje teatra „Gimnazijalac“ prenosima u celosti:

Teatar „Gimnazijalac” Gimnazije u Lebanu

Saopštenje za javnost

Poštovani,
Dan pre nego da pođemo na Pozorišne susrete učenika gimnazije Srbije, koji se održavaju u Кragujevcu, direktor Gimnazije u Lebanu, Dragan Đorić, zabranio je učenicima škole da nastupaju na Pozorišnim susretima. Direktor odbija da izda nalog za službeno putovanje, izmišljajući razloge, iako su i prevoz i nastup učenika bili dogovoreni za šta postoji i pisani trag. Pozorišni susreti su u Кalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je i organizator Susreta zajedno sa Prvom kragujevačkom gimnazijom.

Teatar „Gimnazijalac” Gimnazije u Lebanu trostruki je pobednik ovih prestižnih republičkih susreta. Teatar „Gimnazijalac” Gimnazije u Lebanu svojim dugogodišnjim radom potvrđivao je kvalitet i doneo preko sedamdeset nagrada Gimnaziji. Prošle godine predstavljao je Srbiju na Кotorskom festivalu pozorišta za djecu u Кotoru, a u Sarajevu na Internacionalnom festivalu srednjoškolskih pozorišta osvojio je Gran pri za najbolju srednjoškolsku predstvu. Opština Lebane dodelila je Povelju Teataru „Gimnazijalac” Gimnazije u Lebanu za postignut naročit uspeh u pozorišnom i umetničkom stvaralaštvu.

Teatar je godinama imao podršku eminentnih dramskih pedagoga i umetnika iz Srbije i regiona, ali ne i podršku direktora škole Dragana Đorića. Dok je radio u nastavi, Dragan Đorić je omalovažavao, šikanirao i ponižavao sve učenike koji su učestvovali u radu Teatra, a kad je postao direktor svim snagama se potrudio da Teatar, koji na najbolji mogući način predstavlja Gimnaziju i Lebane, zatvori. U jednom trenutku zabranio je da Teatar probe održava u Gimnaziji, pa smo se snalazili kako smo znali i umeli.

I poslednji postupak direktora Dragana Đorića, koji me je dan pred polazak na put, u subotu uveče, nazvao i saopštio mi da zabranjuje da Teatar nastupa, svedoči o iživljavanju i zlostavljanju. Tromesečni rad učenika i nastavnika na pripremi predstave biće osujećen jer se direkoru prohtelo i može. O zloj nameri direktora svedoči i činjenica da je zabranu izrekao dan pred polazak, dakle u subotu uveče, kada je prostor za ma kakve žalbe i prigovore nemoguć. Na sednici Nastavničkog veća, koja je održana 12. aprila 2019, direktor je izjavio da će organizovati prevoz učenicima do Кragujevca, ali se nedelju dana kasnije iznenada predomislio. O čitavom slučaju bahatog direktora obavešteni su predstavnici Školskog odbora, predsednik opštine Lebane, predsednica Stručnog veća, pojedini nastavnici Gimnazije i roditelji učenika koji igraju u predstavi „Mrtvo more za početnike”.

Deca bi trebalo na put da krenu sutra, u ponedeljak, do 12.00 sati, jer nastupaju 22. aprila 2019. u 16.00 sati.
Dopis će biti poslat Ministarstvu i Školskoj upravi Leskovac.

Zbog izuzetno kratkog roka na koji je direktor računao u želji da spreči učenike svoje škole da nastupaju, molim sve dramske umetnike, dramske pedagoge, kolege nastavnike i novinare da podele ovo saopštenje kako bi postalo vidljivije u nadi da će ministar prosvete ili osobe iz Ministarstva, Školske uprave, zadužene za organizaciju takmičenja i smotri i rad direktora reagovati što pre na ovaj pokušaj sprečavanja učenika da učestvuju na takmičenju koje je u organizaciji Ministarstva.

Rukovodilac Teatara,
Dušan Blagojević

 

Izvor: Hoću u pozorište

 

Predstava „Mrtvo more za početnike“ u izvođenju dramske sekcije gimnazije iz Lebana planirana za danas u 16:00 – OTKAZUJE SE. Poslednja predstava 23. pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije, „Šekspirijana“ u izvođenju valjevske gimnazije, biće odigrana večeras u 20:00 – Miroslav Petrović, sekektor 23. Pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije 

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar