Film „Kelti“ proglašen najboljim debitantskim filmom na 6. ŠIFFu

Poslednje festivalske večeri za najbolji film kragujevačkog filmskog festivala proglašen je film „Keltiˮ rediteljke Milice Tomović.

U konkurenciji trinaest dugometražnih filmskih ostvarenja film „Keltiˮ izabran je na osnovu glasova publike za najbolji film šestog ŠIFF-a.

Film nas vraća u 1993. godinu, Beograd je pod sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija. Minja slavi osmi rođendan sa školskim drugovima, dok se za to vreme odrasli okupljaju u kuhinji. Pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola u stvari prikazuje priču o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta.

Novčana nagrada u iznosu od 60.000 dinara, obezbeđena sredstvima Filmskog centra Srbije biće uručena rediteljki Milici Tomović za njeno debitantsko filmsko ostvarenje.

Festival je održan u Kragujevcu od 9. do 12. decembra pod sloganom Poveži se filmom!. U takmičarskom programu prikazano je 13 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Danske, Francuske, Tajvana, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Turske. U revijalnom delu programa prikazana su dva filma nagrađena AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“.

Na VI izdanju ŠIFF-a po prvi put su dodeljene nagrade za montažu u kategoriji Nacionalna nagrada za najbolji montirani film koja je pripala Draganu Von Petroviću za filmu „Oaza“, kao i Nagrada za životno delo koja je uručena Mihailu Iliću (jednom od začetnika srpske škole montaže i autoru knjige „Serbian Cutting“). Nagrade su dodeljene u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja montažera Srbije.

Izložba filmskih plakata „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1945-1970. i radionica crtanja za najmlađe bile su otvorene za sve zainteresovane u Big Fashion centru, Kragujevac.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“.

Šesti ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Francuski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Gete institut, Ambasada Kraljevine Danske, KZM Kragujevac, Big Fashion, MIND Group.

„Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji našeg projekta obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje.“ kažu organizatori festivala.

Post Author: Milan

Ostavi komentar