Deset murala za izuzetne žene Srbije

Ambasada Holandije u saradnji sa Centrom za Ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i devet gradova u Srbiji, meću kojima je i grad Kragujevac, realizuje projekat “Izuzetne žene Srbije”.

Putem javnog konkursa koji će biti objavljen nakon predstojećih praznika, umetnici Srbije će imati priliku da, oslikavanjem murala u izabranim gradovima, prikažu deset izuzetnih žena.

U njihovom izboru našle su se najznačnije žene XX i XXI veka iz različitih oblasti: revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političarke, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje. Ono što ih povezuje su ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj u društvu.

Heroine svog vremena – Mitra Mitrović, Branislava Perović, Vera Crvenčanin Kulenović, Hafiza Demirović, Jelena Dimitrijević, Gina Ranjičić, LJubica Marić, Jovanka Bončić Katerinić, Jelisaveta Načić i Vera Nikolić naći će se na muralima u okviru ovog projekta, čime će im se odati svojevrsno priznanje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar