Božo Stefanović iz Sarajeva pobednik 21.salona „Antiratne karikature“

Međunarodni žiri 21. Salona antiratne karikature „Kragujevac 21“, na zasedanju održanom juče u Kragujevcu, uz on lajn učešće predsednika žirija Masuda Šoje Tabatabajia iz Irana, odlučio je da Gran pri „Vesnik mira“ i nagradu od 1.500 evra, koje dodeljuje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira, dobije Božo Stefanović, karikaturista iz Sarajeva.
Prvu nagradu u iznosu od 1.000 evra i Zlatnu plaketu, koje dodeljuje pokrovitelj Salona grad Kragujevac osvojio je Nikola Kostandinović, karikaturista iz Beograda. Druga nagrada od 800 evra i Srebrna plaketa pripali su Pravitu Mongkolnokutu sa Tajlanda, a treću nagradu od 500 evra i Bronzanu plaketu dobiće Marzej Kamizah iz Irana.
Nagradu gradonačelnika Bidgošča iz Poljske, grada prijatelja Kragujevca i partnera Salona žiri je dodelio Muhamedu Đerleku iz Srbije, Nagradu grada Ingolštata iz Nemačke Hikmetu Čilu iz Turske, Nagradu Grada Bielsko-Biala Alirezi Pakdelu iz Irana, Nagradu grada Sirena Sergeju Semendjaevu iz Ukrajine, Nagradu grada Piteštija iz Rumunije dobija Ramiro Zardojaj sa Kube a Nagradu grada Karara Hosein Solonki iz Irana.
Prema odluci žirija pet autora čiji su radovi bili u najužem izboru za nagrade dodeljene su Diplome Salona. Osvojili su ih: Zoran Petrović iz Nemačke, Čemil Šafitur iz Turske, Pavel Matuška iz Češke, Vladimir Semerenko iz Rusije i Goran Čeličanin iz Srbije.
Žiri je imao delikatan zadatak da između 987 radova prispelih na konkurs Salona od 496 autora, odabere 80 radova za izložbu i objavljivanje u katalogu Salona. Ovaj broj radova za izložbu i katalog predstavlja istorijsku simboliku, jer je od zločina u kragujevačkim Šumaricama, koji je bio povod da se pre 40 godina organizuje prvi Salon, proteklo 80 godina. Žiri sa velikom žalošću ističe da inspiracija i potreba za antiratnom karikaturom ne nedostaje ni u današenjem vremenu, obeleženom brojnim sukobima među narodima i državama. Istovremeno naglašava nepresahlu kreativnost karikaturista da ratnu pošast, stradanje i patnju izloži snažnoj osudi.
Izložba odabranih radova 21. Salona biće otvorena 1. oktobra 2021. godine, u galeriji Muzeja „21. oktobar“, a svečano proglašenje pobednika i uručivanje nagrada obaviće se tradicionalno 20. oktobra u okviru manifestacije „Bdenje“. Izložba se organizuje u okviru kragujevačkih Oktobarskih svečanosti.

 

IZVEŠTAJ O RADU ŽIRIJA XXI MEĐUNARODNOG SALONA ANTIRATNE KARIKATURE »KRAGUJEVAC 2021«

 

Žiri XXI Međunarodnog salona antiratne karikature »Kragujevac 2021« u sastavu: Massoud Shoja Tabatabai, karikaturista, direкtor Teheranske kuće karikature iz Irana, predsednik, Jugoslav Vlahović, karikaturista, illustrator i dizajner, profesor Špiro Radulović, karikaturista, Tošo Borković, karikaturista i Miodrag Stojilović, novinar i publicista, predsednik Saveta Salona, članovi, zasedao je u Kragujevcu 21. avgusta 2021. godine i konstatovao da je za XXI Salon prispelo 987 radova od 469 autora iz 47 država sa svih kontinenata.

Pregledajući prispele radove Žiri je odabrao 80 karikatura za izlaganje i objavljivanje u katalogu Salona, u znak simbolike na 80 godina od zločina u Kragujevcu, i odlučio:

 

                   GRAN PRIX »VESNIK MIRA« I NOVČANU NAGRADU OD 1.500 EVRA, koje daruje Međunarodna socijacija gradova »kurira mira«, dobija

                   Božo Stefanović, Bosna i Hercegovina

                  

                   ZLATNU PLAKETU I PRVU NAGRADU U IZNOSU OD 1.000 EVRA dobija

                   Nikola Kostandinović, Srbija

                   

                   SREBRNU PLAKETU I DRUGU NAGRADU U IZNOSU OD 800 EVRA dobija

                   Pawit Mongkolnokut, Tajland

                  

BRONZANU PLAKETU I TREĆU NAGRADU U IZNOSU OD 500 EVRA dobija

                  Marzieh Khamizah, Iran           

       

                   NAGRADU GRADONAČELNIKA BIDGOŠČA (Poljska) U IZNOSU OD 750 EVRA dobija

                   Muhamed Đerlek, Srbija          

                 

NAGRADU GRADA INGOLŠTATA (Nemačka) U IZNOSU OD 500 EVRA dobija

                   Hikmet Čil, Turska

                  

NAGRADU GRADA BIELSKO-BIALA (Poljska) U IZNOSU OD 500 EVRA dobija

                   Alireza Pakdel, Iran

                  

NAGRADU GRADA SIRENA (Francuska) U IZNOSU OD 500 EVRA dobija

                   Sergei Semendyaev, Ukrajina

                  

NAGRADU GRADA PITEŠTIJA (Rumunija) U IZNOSU OD 500 EVRA dobija

                   Ramiro Zardoya, Kuba

                  

NAGRADU GRADA KARARA (Italija) U IZNOSU OD 500 EVRA dobija

                   Hossein Solouki, Iran

Žiri je odlučio da sledećim autorima, čiji su radovi bili u najužoj konkurenciji za nagrade, dodeli DIPLOMU SALONA:

Zoran Petrović, Nemačka

                  Čemil Safitur, Turska

                  Pavel Matuška, Češka

                  Vladimir Semerenko, Rusija

                  Goran Čeličanin, Srbija

                 

Žiri, u čijem sastavu su bila četvorica poznatih karikaturista, ranijih dobitnika nagrada na Salonu, a sva četvorica pobednici prestižnih festivala karikature, od Bordigere, preko Lisabona, do Teherana, ističe uspeh XXI salona, kako po velikom broju odazvanih autora i prispelih radova, tako i po kvalitetu karikatura, svedočeći time univerzalnost i, na žalost, još uvek aktuelnost antiratne teme. Isto tako, činjenica da su se na konkurs odazvali autori iz čitavog sveta, pa i iz samih žarišta današnjih ratova i sukoba, govori o snazi misije mira koju Salon promoviše. Prispeli radovi, posebno nagrađeni, slikaju sve dimenzije rata i stradanja i njihovih naličja, koristeći sarkazam, ironiju, podsmeh, osudu, saosećanje i preispitujući granice zla i dobrog u čoveku. Uz svu gorčinu nije usahla nada u razumniji, veseliji i bolji svet. Karikaturisti na radovima priloženim Salonu svedoče tamnu stranu današnjeg sveta, ali ne pristaju na nju, već joj sude oštricom svoga pera i neusahle imaginacije. Žiri je ostao veran očuvanju univerzalnog značenja Salona i njegovoj uzvišenoj ideji mimo svake političke, geografske, nacionalne, verske ili ideološke podele

Radovi odabrani za izlaganje i objavljivanje u katalogu Salona, posebno nagrađeni radovi, pokazuju inspirativnu raznovrsnost izraza u osudi rata i upozorenja na njegovu pogubnost po ljude i čitavu planetu. Uz ideju, odabrane radove karakteriše i snažna likovnost.

Žiri ističe da se Salon još jednom potvrdio kao potrebna i jedna od najznačajnijih antiratnih manifestacija u Srbiji i izražava priznanje Kragujevcu za istrajno negovanje i razvijanje Salona, za okupljanje oko njega svojih gradova partnera i za predstavljanje Salona u zemlji i inostranstvu. Istovremeno je zatečen saznanjem da ovaj program nije naišao na razumevanje i podršku na konkursu Ministarstva kulture i informisanja.

 

 

Članovi žirija

Massoud Shoja Tabatabai, predsednik

Jugoslav Vlahović

Tošo Borković

Špiro Radulović

Miodrag Stojilović

 

U Kragujevcu, 21. avgusta 2021. godine

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar