Beograđani pobednici ovogodišnih Pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije FOTO

Završeni su 23.Pozorišni Susreti učenika gimnazija Srbije. U sredu 24. aprila, u 14 časova u Knjaževsko-srpsko teatru „Joakim Vujić,  je ceromonija svečanog zatvaranja, a portal Veliki park vam u celosti prenosi izjavu selektora ove manifestacija Miroslava Miška Petrovića o odluci žirija za nagrade ovog kulturnog dešavanja

 

Pozorišni Susreti učenika gimnazija Srbije imaju zavidnu tradiciju. Prva kragujevačka gimnazija i grad Kragujevac su 23. put bili domaćini značajnim ostvarenjima učenika gimnazija. Ostvaren je susret domaće publike i stvaraoca preko scenskih dela koja su se bavila klasičnim, zanimljivim, ali i društveno aktivnim pozorištem.

U selekciji od trinaest predstava iz jedanaest gradova naše zemlje, žiri u sastavu: Miloš Krstović – glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Gordana Tasić – glumica i Tanja Lukić – pozorišni pedagog, JEDNOGLASNO je doneo sledeće odluke:

* Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se Nataši Krstić, za predstavu „Šekspirijana“, Valjevske gimnazije. Scenografija koja je pomogla glumačkoj igri i odisala pravim pozorišnim duhom.

* Nagrada za najbolji kostim dodeljuje se Katarini Vukašinović, za predstavu „Međuluško blago“, Požarevačke gimnazije. Nenametljivo, minimalnim sredstvima, bez ličnog promovisanja, prikazan je odnos dobra i zla.

* Nagrada za najbolju autorsku dramatizaciju umetničkog teksta dodeljuje se ansamblu predstave „Međuluško blago“, Požarevačke gimnazije. Specifičan jezik Momčila Nastasijevića, uspešnom dramatizacijom, postao je razumljiv običnim gledaocima.

* Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Mileni Anđelković, Jovani Radenković, Jani Jacić i Nenadu Miloševiću za predstavu „Međuluško blago“, Požarevačke gimnazije. Izuzetan rad, dobro vođen ansambl, pažljivo birana rediteljska sredstva.

* Nagrada za najbolji scenski govor dodeljuje se ansamblu predstave „Svi smo mi priče-koja je tvoja?“, Gimnazije „Crnjanski“ i XIII beogradske gimnazije. Osvešćeno, jasno i artikulisano.

* Nagrada za najbolji scenski pokret dodeljuje se ansamblu predstave „Međuluško blago“, Požarevačke gimnazije. Ono što se nije uspelo dočarati rečima, ansambl predstave je to vrlo uspešno učinio pokretom.

* Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljuje se Petru Jovanoviću za ulogu Neznanca u predstavi „Međuluško blago“, Požarevačke gimnazije. Sveden, upečatljiv i istinit u glumačkom izrazu.

* Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljuje se Risti Milutinoviću za ulogu Seksiste u predstavi „Svi smo mi priče-koja je tvoja“, Gimnazije „Crnjanski“ i XIII beogradske gimnazije. Energično, precizno i duhovito dočaran lik.

* Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljuje se Anđeli Alavirević za ulogu Devojke sa drugaricom i voditelja u predstavi „Svi smo mi priče-koja je tvoja?“, Gimnazije „Crnjanski“ i XIII beogradske gimnazije. Šarmantno, sa puno duha, veoma uspešno vodi lik u svim zadatim promenama. Pozavideli bi joj mnogi profesionalni glumci.

* Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljuje se Tari Ranković za ulogu Skalije u predstavi „Ona“, Prve kragujevačke gimnazije. Koncentrisana, jednostavna, ostavila je utisak neverovatne lakoće igranja.

* Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu dodeljuje se Aleksi Miloševiću za ulogu Dečka filozofa u predstavi „Svi smo mi priče-koja je tvoja?“, Gimnazije „Crnjanski“ i XIII beogradske gimnazije. Uverljivo i duhovito dočaran lik.

* Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu dodeljuje se Aleksi Dramićaninu za ulogu On u predstavi „Ona“, Prve kragujevačke gimnazije. Prirodan, sveden i nenametljiv u zadatoj ulozi.

* Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljuje se Ivoni Ilić za ulogu Anoreksične devojke u predstavi „Svi smo mi priče-koja je tvoja?“, Gimnazije „Crnjanski“ i XIII beogradske gimnazije. Visoko precizna, energetski izuzetna uloga.

* Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljuje se Snežani DŽogović za ulogu Sofi u predstavi „Ujež“, Gimnazije iz Kosovske Mitrovice. Neverovatnom harizmom, šarmom i lakoćom igranja prosto je plenila scenom.

* Treća nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi „ONA“, Prve kragujevačke gimnazije. Hrabra kolektivna igra puna radosti je ono što krasi ovu predstavu- jednomislije reditelja i glumaca.

* Druga nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi „Međuluško blago“, Požarevačke gimnazije. Žanrovski kompleksna predstava, jasno govori o borbi dobra i zla, ljubavi i mržnje, u nama i oko nas. Visok umetnički nivo u svim segmentima pozorišnog stvaralaštva.

* Prva nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi „Svi smo mi priče-koja je tvoja?“, Gimnazije „Crnjanski“ i XIII beogradske gimnazije. Promišljeno uspostavljen jasan pozorišni jezik, dosledan do kraja. Ekipa mladih glumaca izvanredne scenske kulture, kultivisanog scenskog pokreta i govora brzo i lako pronalazi put do publike. Autorski tekst, na trenutke vrlo komičan, na trenutke vrlo ozbiljan, razumljiv i odraslima i deci, pun priča o životu, odrastanju, međuljudskim odnosima , postavlja i rešava razna pitanja i probleme. Predstava koja bi se mogla igrati i u profesionalnim pozorištima.

U Kragujevcu, 23. aprila 2019.

 

 

Svi smo mi priče-koja je tvoja?“- Gimnazije „Crnjanski“ i XIII beogradske gimnazije FOTO 

 

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar