Izložba Metronom u spektru

U organizaciji Sveta stripa u petak 1. septembra u 18 časova u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ održaće se samostalna izložba METRONOM U SPEKTRU strip-autora i slikara Sabahudina Muranovića Murana iz Prijepolja. Izložba predstavlja nastavak Međunarodne strip-konferencije „Kragujevac Comic Con“ godine trinaeste.

Nekoliko reči o izložbi :

VODIČ KROZ METRONOM U SPEKTRU

Sabahudin Muranović je umetnik koji nudi svoje snove,vizije,inspiraciju,duhovnost i maštanja pretočivši ih u grafike,bareljef,kombinivanu tehniku i likovne discipline zaokružene estetikom.Stvaralac koji sate nadahnuća uspeva da zaokruži u tehnici karton art-a,grafičkih listova i traka,ploče i platna kao osnove,dela su koja nude poruku i ne možemo ih zaobići.
Na ovoj 37-oj po redu samostalnoj Muranovićevoj izložbi predstavljana su 2 ciklusa:
1) METRONOM-unutrašnje stanje,stanje duha i inspiracije i
2) SPEKTAR-posveta transferu prenosa inicijalne likovne ideje i kreativnosti.

Individualna specifična opservacija se kreće u okviru izgrađenih poznatih i uspostavljenih tradicionalnih vrednosti principa,sukobljavajući realno i postojeće sa subjektivnim u doživljenom SPEKTRU  sa samim sobom.Svoju umetničku volju( super ego)  usmerava erupcijom linija koju obavezno prati unutrašnji METRONOM ( ritam srca) gde ovaj svestrani umetnik iznedrava uspešno u notnom zapisu taktom( izlozbom slika ili slikom).
Tako su nastali upecatljivi asocijtivni likovi dinamičnih arabeskih linija koje umetnik vodi u dijalogu sa samim sobom.Takvi portreti i stilski izrazi ostavljaju snažan utisak na posmatrača i svakako reminiscenciju susreta sa mnogobrojnim likovima zabeleženim u Muranovićevoj podsvesti.

prof. doktor Marina Spasojević
(Biografija)
UPOZNAJTE SABAHUDINA MURANOVIĆA MURANASABAHUDIN MURANOVIĆ je rođen 18.novembra 1968 godine u Prijepolju.
Kao talentovano dete odlazi na mnogobrojna takmičenja i donisi nagrade,predstavljajući svoj grad,svoju školu i sebe.
Sa 14 godina imao je prvu samostalnu izložbu u Prijepolju i do današnjeg dana 36 plodonosnih samostalnih izložbi.
Do sada je objavio 9 albuma stripa: „PRIČE IZ JUGOSLAVIJE“, “ MURAN-JUČE,DANAS,SUTRA“, „OMER I MERIMA“, “ HASAN-AGINICA“,“ AJVAZ DEDO“,“ MILOST MILOSTIVOGA“,“ ISUS MARIJIN“,“ VEKOVNICI“ i “ HAJKA“.
– Osnivač je škole stripa“MEBIJUS“ u Prijepolju.
– Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih se izdvajaju: Kragujevački Pobednik 2019, Prva nagrada za najbolji satirični strip „Strip fest“ Leskovac, Zlatni grand  prix u Velesu i Zlatni grand prix u Valjevu.
– Učesnik je svih festivala stripa na Balkanu kao gost, kao predavač na radionicama,tribinama i časovima crtanja.
Sarađivao je sa mnogim časopisima i publikacijama i njegove ilustracije krase mnogobrojne knjige i izdanja u zemlji i inostranstvu.
Najviše voli eksperimente i kombinovanu tehniku.Trenutno radi 4 albuma sa tematikom duhovnosti i istorije balkanskog naroda.
Izdvaja posebno 2 albuma koji će biti kruna njegovog stvaralaštva po romanima Meše Selimovića:“TVRĐAVA“ I “ DERVIŠ I SMRT“adaptacija za strip.
Zanimanje za umetnost u više pravaca,stilova i tehnika,bila je njegova životna ruta i danas je kao takav, pobornik 9.umetnosti,ilustrator,slikar,karikaturista,satiricar,filizof,poeta,primenjeni grafičar,primarno opredeljen za funkcijonalnu umetnost i produhovljena licnost-MURAN.

Post Author: Milan

Ostavi komentar