Značaj HIV prevencije i najava besplatnog testiranja

Povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, Omladina JAZAS-a Kragujevac organizovala je konferenciju za novinare u hotelu „Zelengora“.

Učesnici konferencije bili su Jelena Đorđević, predsednica Omladine JAZAS-a, dr Biljana Popovski Jovičić iz Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra i dr Ivana Vukomanović, načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac, a njihove diskusije odnosile su se na značaj HIV prevencije.

Naša glavna aktivnost u proteklom periodu bile su edukacije mladih u školama. Od kada je počela epidemija, izbegavamo masovna okupljanja, pa organizujemo onlajn predavanja i konsultacije sa mladima. Tokom cele godine radimo savetovanje i testiranje na HIV.Organizujemo akcije testiranja uz zakazivanje 24 časa pre samog testiranja u prostorijama Kancelarije za mlade grada Kragujevca, Rudnička br. 7a. Sve je besplatno i anonimno, bez lične karte i zdravstvene knjižice – kaže Jelena Đorđević, predsednica Omladine JAZAS-a.

Danas, u popodnevnim satima, u Big fashion šoping centru (bivšem Plaza centru), Omladina JAZAS-a organizuje besplatno testiranje na HIV. Ova akcija će biti organizovano od 18,00 do 20,00 časova, na spoljnom parkingu Big fashion centra gde će svi zainteresovani moći da odrade brzi test i dobiju savetovanje pre i posle testiranja.

Ovogodišnja nagrada za doprinos HIV prevenciji koju dodeljuje Omladina JAZAS-a dodeljena je Kancelariji za mlade grada Kragujevca.

Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa gradom Kragujevcom trenutno sprovodi program koji je baziran na unapređenju reproduktivnog zdravlja mladih.

Jedan od ciljeva tokom sprovođenja ovog programa je da informišemo mlade o načinima prenošenja polno prenosivih infekcija ali i da povećamo broj testiranih u Savetovalištu za HIV i polno prenosive bolesti Instituta za javno zdravlje Kragujevac. Kao što znate, u ovom Savetovalištu, gotovo svakodnevno, svaki naš sugrađanin, bez obzira da li ima ličnu dokumentaciju ili ne, može da proveri svoj HIV status. Dakle, testiranje je apsolutno anonimno.U saradnji sa gradom, mi smo obezbedili jedan kontigent brzih testova i na neke druge polno prenosive infekcije kao što su hepatitis B, hepatitis C i sifilis. I ovo testiranje je takođe besplatno i anonimno za sve sugrađane – kaže doktorka Ivana Vukomanović, načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac, od početka pandemije, kod 99 osoba kod kojih je potvrđena HIV infekcija. Nažalost, pretpostavljamo da je taj broj značajno veći, ali se pacijenti ne testiraju. Pacijenti obično dolaze do dijagnoze tek kada je bolest uznapredovala. Doktorka Vukomanović je poručila mladima da zaborave na nezaštićene seksualne odnose, jer svaki nezaštićeni seksualni odnos nosi veliki rizik. Ukoliko imaju bilo kakvu dilemu u vezi sa polno prenosivim infekcijama mogu da se obrate Savetovalištu za HIV i polno prenosive bolesti, na broj telefona 034 504 534, svakog radnog dana.

Post Author: Milan

Ostavi komentar