Zlato i bronza sa Evropske geografske olimpijade

Za učenike Prve kragujevčke gimnazije Mitra Arsovića, Petra Mihajlovića, Iliju Vitoševića koji su osvojili 2 zlatne i bronzanu medalju i bili deo ekipe koja je predstavljala Srbiju na šestoj Evropskoj geografskoj olimpijadi u konkurenciji 15 zemalja i preko sto učesnika osvojila prvo mesto, Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje upriličio je prijem u salonu zgrade Gradske uprave. Prijemu su prisustvovali i njihovi profesori koji su ih pripremali za takmičenje Ivana Tomić i Saša Mihajlović, profesori geografije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.
Kragujevac je ponosan na mlade ljudi koji postižu uspehe ne samo u regionu već i šire. Pored toga, naš zadatak je da promovišemo njihov uspeh, uspeh njihovih profesora, škole, što je nalepši način za promociju grada. Medalje sa takmičenja koje su gimnazijalci gradu i školi doneli na svojim grudima jesu ponos i poruka da je naša budućnost u sigurnim rukama – poručio je Aleksić, član Gradskog veća čestitajući učenicima i profesorima na uspehu.
Prva kragujevačka gimnazija studiozno radi na pripremama za takmičenja iz geografije i u tome niže brojne uspehe zadnjih šest godina, kaže Saša Mihajlović, profesor. Do sada smo imali 43 učešća na državnim takmičenjima, 24 osvojene medalje za prvo, drugo i treće mesto, učešće na 10 evropskih olimpijada sa kojih smo doneli četiri zlata i dve bronze i 3 učešća na svetskim olimpijadama, objašnjava profesor Mihajlović.
U organizaciji Regionalnog centra za talente i Geografskog fakulteta u Beogradu uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ove godine olimpijada se održala krajem avgusta i prvi put onlajn što takmičari ocenjuju kao interesantno novo iskustvo.
Takmičenje je prvi put organizovano onlajn, potpuno novo iskustvo i sve je proteklo u najboljem redu, kaže Petar Mihajlović. Mitar Arsović je već brucoš na ETF-u i kaže da se zbog ljubavi prema geografiji i uspeha koje je postigao na takmičenjima već oseća ispunjeno ali da će nastaviti da se time bavi. Medalje su velika satisfakcija i potvrda našeg rada jer smo se intenzivno spremali tokom čitavog letnjeg raspusta za takmičenje i prvi smo od 15 zemalja što je veliki uspeh, istakao je Ilija Vitošević.
Govoreći o organizaciji, profesorka Ivana Tomić kaže da se takmičenje održava na engleskom jeziku, da nema literature za pripremu i da je tema celokupna geografija. Za razliku od ostalih takmičenja ovo nije u kategoriji razreda i nije samo primena teorije već je reč o veoma kompleksnom takmičenju koje je koncipirano tako da se kroz programske zadatke sagledava znanje i primena znanja, veština, opšteg obrazovanja i kulture sa završnim multimedijalnim testom koji se ranije realizovao kroz terenski rad a ove godine je održan virtuelno, kaže Tomićka i ističe da jedino timskim radom je moguće postići ovakve rezultate.

Post Author: Milan

Ostavi komentar