Želimo da naša poruka mira odjekne što dalje u svetu

U predstavljanju svog grada, svaki Kragujevčanin najpre će vam ispričati priču o našem oktobru – krvavu bajku o zlu koje je tog dana skrnavilo gimnazijske učionice i sejalo strah i tugu našim ulicama. Nikad ne može do kraja biti shvaćeno niti ispričano kako se i zašto to dogodilo. Ovaj dan nas je trajno oblikovao i odredio ne samo naše kulturno-istorijsko kretanje, nego i saradnju i odnos prema čitavom svetu, kazao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić na tradicionalnom prijemu organizovanom za delegacije i goste koji prisustvuju Velikom školskom času u Šumaricama.
Danas se od tog crnog dana na stratištu u Šumaricama navršava dugih 80 godina. Tog dana, u bezumlju rata, streljano je 2794 muških glava – sto za jednoga. 21. oktobar je Dan pijeteta i sećanja na žrtve najvećeg zla koje je zadesilo svet, a to je fašizam. Negovanje kulture sećanja je naša dužnost i obaveza i deo našeg bića i kolektivne svesti. Zbog toga i danas čitavom svetu iz našeg mirnodopskog, ustavotvornog i nekada prestonog grada šaljemo poruku mira: Da se kragujevačka tragedija nikada i nigde više ne ponovi!
Želimo da naša poruka mira odjekne što dalje u svetu, pa i u budućnost, sve do naših pokolenja i budućih generacija, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić i izrazio zahvalnost delegacijama koje su došle u Kragujevac da sa nama podele teške trenutke istorije, ali i težnju da zajedno gradimo mostove mira i međunarodne saradnje.
Svečanom prijemu koji je prethodio Velikom školskom času prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, vojske Republike Srbije, delegacije ambasada u Republici Srbiji, predstavnici gradova pobratima i prijatelja, kao i institucija, ustanova, privrede i javnog i političkog života grada Kragujevca.

Post Author: Milan

Ostavi komentar