Zbog porasta broja novozaraženih pojačan inspekcijski nadzor

U poslednja 24 časa na teritoriji Šumadijskog okruga od testirane 332 osobe, Institut za javno zdravlje Kragujevac registrovao je 110 novozaraženih korona virusom, a od tog broja je 84 Kragujevčana, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u epidemiološkom smislu ušli smo u ljubičastu zonu jer ona podrazumeva od 101 do 250 novozaraženih na 100000 stanovnika, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera grada Kragujevca.

Moramo najozbiljnije da shvatimo primenu protivepidemsijskih mera jer je ovo prelomni trenutak kada građani Kragujevca treba da postupaju isto onako kako su postupali u kriznom periodu, a to znači nošenje maski i održavanje fizičke distance u zatvorenom prostoru, pranje ruku, dezinfekcija, dezobarijere. Sa preko stotinu zaraženih naša je obaveza dodala je, da poslednji put apelujemo na promenu svesti naših sugrađana i doslednu primenu mera propisane Uredbom Kriznog štaba Vlade RS a posebno u članu 9a koji se odnosi na lokalne samouprave u kojima je na snazi vanredna situacija kao i mere propisane od strane gradskog Štaba za vanredne situacije. Radna grupa Štaba za vanredne situacije kojom koordinira dr Damnjanović će po planu aktivnosti u narednom periodu uz podršku Sanitarne inspekcije, Policijske uprave sprovoditi inspekcijski nadzor u svim oblastima. To podrazumeva, ne samo kontrolu radnog vremena, već poštovanje distance, primenu protivepidemijskih mera i primenu svih mera gradskog Štaba za vanredne situacije. Ovo je ključni trenutak, poručila je dr Damnjanović kada se uz pojačan protivepidemijski inspekcijski nadzor i kažnjavanja onih koji mere krše može prekinuti dalji lanac širenja ove bolesti.

Od 27. juna grad Kragujevac je u vanrednoj situaciji na koji se primenjuje član 9a Uredbe o sprečavanju i širenju zarazne bolesti kovid – 19, a od 2. septembra do danas komunalna inspekcija i komunalna milicija sprovode pojačan inspekcijski nadzor u tri smene, kazala je Zorica Avramović, načelnica Gradske uprave za javne prihode i inspekcijske poslove. Uz podršku sanitarnih inspektora i ekipa kragujevačke Policijske uprave za 57 dana u kontroli, podneli smo oko 60 prijava protiv onih koji nisu poštovali radno vreme u ugostiteljskim objektima a oko 70 prijava je podnela sanitarna inspekcija za one koji nisu poštovali epidemijski mere. Za ostalo smo imali nalog da opominjemo. Očekujemo izmenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno Uredbe kojom će komunalna inspekcija i komunalna milicija moći da izriču kazne za prekršaje za građane ili privatne preduzetnike koji ne sprovode mere epidemiološke zaštite, odnosno očekujemo da dobijemo nadležnosti koje je do sada imao samo sanitarni inspektor. Trudićemo se, kazala je Avramović da sprečimo svako nepoštovanje epidemioloških mera i svega što može da dovede u opasnost svakog pojedinca kada je reč o širenju zarazne bolesti Kovid 19.

Tokom ove nedelje povećan je broj pregleda u respiratornoj Kovid ambulanti Doma zdravlja. Sa prošlonedeljnih oko 150 pregleda dnevno, sada se beleži oko 250. Najaviše je radno aktivnog stanovništa od 20 do 50 godina, a na preglede dolaze i svi članovi po jednom domaćinstvu. Povećava se i broj pacijenata koji se zbog upale pluća i teže kliničke slike upućuje na bolničko lečenje, kazao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja. Imajući u vidu da smo prošle godine u novembru i decembru van korone imali prosečno od 1000 do 1500 pacijenata sa respiratornim simptomima, u istom periodu ove godine očekujemo veći pritisak, zbog čega već sada povećavamo broj ekipa koje rade preglede. Otvaraćemo nove ambulante a zbog opasnosti od premora i zaražavanja zdravstvenih radnika, neke usluge moraćemo da umanjimo, kazao je Antić. Svaki boravak u zatvorenom prostoru predstavlja rizik od zaražavanja koronom, zbog čega apelujem na smanjivanje broja kontakata i izlazak samo za ono što je neophodno, poručio je Antić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar