Završen poslednji policijski čas, ali nema opuštanja

Beograd, 24.04.2020. – Poslanici Skupstine Srbije, uz jake mere zastite od sirenja korona virusa, zapoceli su prvu sednicu od kako je proglaseno vanredno stanje. Na samom pocetku poslanici su minutom cutanja odali postu svim gradjanima koji su preminuli od posledica virusa kovid-19. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

U Srbiji je jutros u pet sati završen poslednji policijski čas, koji je u okviru vanrednog stanja bio uveden u borbi protiv širenja novog korona virusa.

Skupština Srbije sinoć je ukinula vanredno stanje, uvedeno 15. marta, pa više neće biti zabrana kretanja, ali na snazi ostaju i dalje pojedine mere zaštite kako bi se smanjila mogućnost širenja korona virusa.

Ukinuta je i zabrana kretanja za sve starije od 65 godina, koji će moći sada da izlaze iz svojih kuća i stanova i da prošetaju kad žele, ali nikako u grupi većoj od dvoje

Naoružani pripadnici Vojne policije, koji su od 16. marta patrolirali većim gradovima Srbije se povlače u kasarne, kao i pripadnici vojske koji su učestvovali u obezbeđenju bolnica, gerontoloških centara i angažovani kao ispomoć u suzbijanju pandemije kao pripadnici ABHO. Radno vreme privrednih subjekata i organizacija vraća se u normalu. Pošte, banke, trgovine prehrambenom robom i drugim artiklima vraćaju se na svoje standardno radno vreme. Ukida se skraćeno radno vreme koje je bilo ograničeno na 17 časova zbog policijskog časa. Uspostavljen je gradski, prigradski i međugradski saobraćaj, kao i železnički na domaćim linijama;

Počinju da rade i obdaništa, ali sa određenim merama opreza i samo za roditelje koji moraju da budu na poslu, a decu nema ko da čuva.

Rad bioskopa biće zabranjen sve do 31.maja. Nastava u osnovnim i srednjim školama neće početi do daljnjeg. Radiće samo dnevni boravci za decu čija oba roditelja rade. Fakulteti sa radom počinju krajem maja ili početkom juna, ali za studente koji polažu ispite ili imaju važne laboratorijske vežbe.

Slavlja poput svadbi, krštenja i rođendana biće dozvoljena tek od 15. juna.

Rukavice i maske postaju obavezne u javnom prevozu, restoranima, kafićima, a i dalje je na snazi mera fizičke distance, kao i izbegavanje kontakata.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar